Доступність посилання

ТОП новини

Як може завершитися пандемія COVID-19


Коли закінчується будь-яка пандемія? Коротка відповідь така: коли статистика покаже, що один хворий заражає в середньому менше 1 людини. Інакше кількість інфікованих ростиме лавиноподібно. Саме так, як зараз відбувається в багатьох країнах світу, де, як зазначає ВООЗ, одна людина заражає коронавірусом SARS-CoV-2 в середньому двох з половиною.

Як же може закінчитися пандемія COVID-19? Науковці називають кілька шляхів розвитку подій. (Також не виключено, що вони будуть пришвидшувати закінчення хвороби разом. З іншого боку, жоден з варіантів може не спрацювати).

  • Мутація вірусу в слабший бік

Епідеміологи кажуть: вірус вже мутував. В світі існує як мінімум 2 штами SARS-CoV-2. Один – більш агресивний, інший – менш (з меншою здатністю до розмноження). І на пізніших етапах епідемії в Китаї поширенішим був другий.

Однак наразі вчені ще не можуть сказати, як трансформуватиметься вірус надалі, в Європі ж нині присутні обидва його штами. І який з них «переможе» невідомо.

Крім того, використання ліків теж може певним чином вплинути на еволюцію вірусу.

  • Груповий імунітет людства чи загальна вакцинація

В цьому варіанті розвитку подій захворіють майже всі – говорять навіть про 80% людства. А пандемія чи якась із її хвиль може перетворитися в ендемію (тобто постійне існування певного захворювання без потреби в зовнішніх джерелах зараження).

Пандемія піде на спад лише тоді, коли частка тих, хто перехворів або вакцинувався у всьому світі стане значною.

Так, доктор біологічних наук, професорка Школи Системної Біології GMU (США) Анча Баранова вважає: коли близько 70% населення перехворіє коронавірусом, тоді з'явиться необхідний прошарок людей, які зможуть протистояти вірусу, і це зупинить масове зараження.

Над вакциною від COVID-19 працює вже багато компаній та науковців світу. Однак, якщо вона буде створена, потрібно буде ще 12-18 місяців перевірок та випробувань. Водночас, в США та Британії вже тестують перші вакцини на добровольцях.

США. Волонтерка Дженніфер Галлер на випробуванні потенційної вакцини проти COVID-19, 16 березня 2020 року
США. Волонтерка Дженніфер Галлер на випробуванні потенційної вакцини проти COVID-19, 16 березня 2020 року

З іншого боку, на жаль, поки невідомо наскільки вакцини чи перенесена хвороба будуть ефективними в запобіганні зараження. До деяких коронавірусів імунітет тримається недовго, і люди можуть хворіти повторно.

«Дослідження людей, що перехворіли на MERS – близькосхідний респіраторний синдром, також викликаний коронавірусом, після видужання не мали імунологічної пам’яті про хворобу. А ось ті, хто пережив SARS, досі мають антитіла до вірусу. Дослідження макак-резусів, яких заразили SARS-CoV-2 і вони перехворіли, показало, що ніби вони повторно не заразилися. Ця інформація з’явилася 14 березня, але досі не опублікована в рецензованому науковому журналі», – пише колишня очільниця МОЗ України Уляна Супрун.

  • Карантини та суворі заходи у всіх країнах зупинять пандемію

У дуже уявній ситуації всі хворі будуть виявлені, а населення протестоване. Тож більше люди не заражають один одного.

Німецькі медики показують поліцейським та пожежникам, як брати тест на коронавірус
Німецькі медики показують поліцейським та пожежникам, як брати тест на коронавірус

Як не дивно, з епідемією SARS у 2003 році сталося приблизно так. Вона завершилася після запровадження суворих карантинних заходів та відслідковування тиї, хто захворів. Ніякої значної вакцинації тоді не проводилося, а число інфікованих навіть під кінець епідемії було мізерно малим.

Закінчилась епідемія, коли базове репродукційне число інфекції зменшились до 0,4 (тобто одна людина заражала в середньому 0,4 людини). Цього виявилося достатньо для зупинки спалаху.

Водночас треба пам'ятати, що SARS-CoV-2 заразніший, хоч і наразі менш смертельний за SARS. І часто його поширюють, ті, хто ще не має симптомів.

Порівняння COVID-19 з іншими інфекційними захворюваннями
Порівняння COVID-19 з іншими інфекційними захворюваннями

В соцмережах нерідко можна помітити сподівання на те, що поширення коронавірусу зупинить тепло. Деякі коронавіруси, які викликають респіраторні захворювання, дійсно мають помітну зимову сезонність, а влітку майже не проявляються.

Однак вчені ще не знають, чи змінить SARS-CoV-2 свою поведінку навесні та влітку. Водночас, його спалахи зафіксовані в країнах з абсолютно різним кліматом.

«Нам поки що невідомо, якою буде активність і динаміка вірусу в різних кліматичних умовах. Ми повинні визнати, що вірус може зберегти здатність поширюватися. Це помилкова надія – вважати, що вірус просто зникне в літню пору ... Прямо зараз немає підстав припускати, що це станеться», – зазначає виконавчий директор програми ВООЗ з надзвичайних ситуацій в області охорони здоров'я Майкл Райан.

Весілля підчас пандемії
Весілля підчас пандемії

Епідеміологи кажуть: попередні епідемії та пандемії закінчилися по-різному.

Наприклад, віспу та поліомієліт вдалося майже перемогти за допомогою вакцин, а значна частка тих, хто перехворів, пояснює відсутність щорічних масштабних епідемій вітрянки і, до певної міри, грипу. В інших випадках головну роль зіграли ефективні ліки.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG