Доступність посилання

ТОП новини

Іранські дрони-камікадзе, які використовуються для нападу на Ізраїль, можуть посіяти хаос


Дрон чи ракета, або лише уламок такої зброї, в небі на півночі Ізраїлю під час ураду Ірану, 14 квітня 2024 року
Дрон чи ракета, або лише уламок такої зброї, в небі на півночі Ізраїлю під час ураду Ірану, 14 квітня 2024 року

Іран випустив десятки безпілотників, крилатих і балістичних ракет по Ізраїлю під час безпрецедентної атаки на свого «заклятого ворога».

Серед безпілотників, які використовувалися під час удару 13 квітня, за даними іранських державних ЗМІ, були Shahed-136 та Shahed-131 іранського виробництва.

Примітивні безпілотники-смертники використовувалися проіранськими угрупованнями бойовиків на Близькому Сході. Тегеран також звинувачують у тому, що він відправив їх до Росії для використання у війні проти України.

Чи ефективні ці дрони?

На думку експертів, дрони-камікадзе Shahed-136 та Shahed-131 дешеві, але при цьому ефективні. Побудовані з готових компонентів, безпілотники отримали глузливі прізвиська, такі як «газонокосарки» та «мопеди», через звук їхніх двигунів у польоті.

Цей дрон завдавати виснаження та пошкодження під час запуску
Семюел Бендетт

Але дрони, що низько летять, якими маневрують, щоб врізатися в ціль, довели, що здатні влучити в ціль як з точки зору військової ефективності, так і з точки зору вартості.

«Він здатний завдавати виснаження та пошкодження під час запуску», – зазначив Семюел Бендетт із Центру військово-морського аналізу у Вірджинії, США.

Джон Кшизаняк, науковий співробітник Вісконсинського проекту з контролю над ядерними озброєннями, сказав, що іранські безпілотники, такі як Shahed-136, можуть «посіяти хаос», якщо їх випустити у великих кількостях.

Які їхні технічні характеристики?

Передбачувана дальність польоту Shahed-136 варіюється, але Іран заявляє, що він здатний пролетіти до 2500 кілометрів.

Це поставило Ізраїль, який розташований приблизно за 1000 кілометрів від Ірану, на відстань удару.

Ізраїльські військові заявили, що Іран випустив близько 170 безпілотників, усі з яких були перехоплені.

За оцінками, трохи менший і старіший Shahed-131 має дальність польоту 900 кілометрів.

Запущений у виробництво в 2021 році, Shahed-136 може розвивати максимальну швидкість лише близько 185 кілометрів на годину, що робить його вразливим до перехоплення. Його вантажопідйомність – близько 50 кілограмів – також обмежена.

Уламки запущеного армією РФ іранського дрона-камікадзе Shahed із «новорічним привітанням» російською мовою, який було збито у новорічну ніч над столицею України. Київ, 1 січня 2023 року
Уламки запущеного армією РФ іранського дрона-камікадзе Shahed із «новорічним привітанням» російською мовою, який було збито у новорічну ніч над столицею України. Київ, 1 січня 2023 року

Чи є в Ірану інші безпілотники?

Останніми роками Іран став плідним виробником безпілотників.

Тегеран також виробляє більш досконалі бойові безпілотники, включаючи Mojer-6, а також Shahed-129 і Shahed-191.

Джеремі Бінні, фахівець з оборони Близького Сходу в глобальній розвідувальній компанії Janes, описав Shahed-129 як «довготривалий безпілотник спостереження та атаки».

Shahed-129 є довготривалим безпілотником спостереження та атаки
Джеремі Бінні

Безпілотник Mojer-6 здатний виконувати як розвідувальні місії, так і повітряні удари в радіусі 200 кілометрів.

Безпілотник-невидимка, за словами Бінні, використовується «для проникнення в добре захищений повітряний простір».

У 2022 році Іран відкрив завод безпілотників для свого ударного та розвідувального безпілотника Ababil-2 у Таджикистані, першому виробничому підприємстві Тегерану за кордоном.

Хто ще використовує іранські дрони?

Іран все частіше розміщує свої безпілотники за межами своїх кордонів. Експерти кажуть, що Тегеран використовував їх під час розвідувальних, диверсійних та атакувальних місій у регіоні.

Іран також постачав безпілотники своїм маріонеткам на Близькому Сході, включаючи угруповання бойовиків в Іраку, Сирії та Ємені.

Підтримувані Іраном повстанці-хуті в Ємені стверджують, що в останні місяці запускали безпілотники по Ізраїлю. Тим часом проіранські ополченці в Іраку та Сирії завдали ударів безпілотниками по американських військах.

Аналітики кажуть, що безпілотники зробили ці групи більш непередбачуваними.

Іранські дрони проти України

Іран звинувачують у відправці до Росії також Shahed-129 і Shahed-191, що посилює смертоносну повітряну кампанію Москви в Україні. Тегеран і Москва заперечують звинувачення.

Уламки збитого іранського безпілотника Shahed-136 в Україні
Уламки збитого іранського безпілотника Shahed-136 в Україні

Офіційні особи США неодноразово звинувачували Тегеран у постачанні безпілотників Shahed-136, які Росія використовувала для знищення цивільної інфраструктури в Україні.

З'явилися докази використання на полі бою іранських безпілотників, перейменованих в Росії на «Герань-2».

Ісламську республіку також звинувачують у продажу бойових безпілотників армії в Судані, яка втягнута в руйнівну громадянську війну.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG