Доступність посилання

ТОП новини

Нові призначення. Що зміниться у темі Донбасу?


Брифінг керівника Офісу президента Андрія Єрмака в Києві, 12 лютого 2020 року
Брифінг керівника Офісу президента Андрія Єрмака в Києві, 12 лютого 2020 року

Головний переговірник щодо Донбасу і утримуваних в ОРДЛО з Росією Андрій Єрмак очолив Офіс президента України. Він заявив, що «не залишить ті напрямки, якими займався останнім часом».

Водночас на зустрічі Тристоронньої контактної групи в Мінську 12 лютого президент України Володимир Зеленський призначив на посаду представника України в гуманітарній підгрупі генерал-майора СБУ та ексголову Центру спецоперацій боротьби з тероризмом Геннадія Кузнєцова – замість колишнього омбудсмена Валерії Лутковської.

Чим допоможе генерал СБУ в гуманітарній підгрупі? Наскільки тема Донбасу посилиться з призначенням Єрмака? І на що здатна зв'язка «Єрмак-Козак» у питанні війни на Донбасі?

Про це в ефірі Радіо Донбас.Реалії говорили генерал-майор запасу, заступник голови Служби безпеки України (в 2014-2015 роках) Віктор Ягун та політолог Олег Саакян.

– Вікторе, ви знайомі з Геннадієм. Він – не дуже публічна особа. Чим він займається, де ви познайомилися?

Віктор Ягун: Він – кадровий співробітник СБУ, у 2014 році після Революції гідності відновився на військовій службі та очолив спецпідрозділ «Альфа». Це все відбувалося на тлі ескалації ситуації в Криму, на Донбасі. Ми з ним безпосередньо зіштовхнулися вже під час першого боєзіткнення з бандою Гіркіна під Слов’янськом в селі Семенівка 13 квітня 2014 року. Під час цього бою Кузнєцов отримав досить важке поранення, і це не дозволило йому в певний час брати участь у бойових операціях. Але він вийшов на службу. І, враховуючи його значний бойовий досвід, авторитет в СБУ, було прийнято рішення про призначення на посаду керівника Антитерористичного центру при СБУ.

– Він досі його очолює?

Віктор Ягун: Так.

Віктор Ягун, генерал-майор запасу, заступник голови Служби безпеки України (в 2014-2015 роках)
Віктор Ягун, генерал-майор запасу, заступник голови Служби безпеки України (в 2014-2015 роках)

– Як він поставився до свого призначення представником України в гуманітарній підгрупі в Тристоронній контактній групі? Ви з ним зв'язувалися?

Віктор Ягун: Я з ним говорив. Він – дійсно непублічна особа. Але для того, щоб він мав можливість вийти десь на пресу і щось говорити, треба погодити з керівництвом Служби безпеки.

Нещодавно відбулася нарада за участі сімей і рідних полонених в Адміністрації президента, в якій брав участь Кузнєцов. В ході розмови постало питання, що саме ця лінія роботи в гуманітарному напрямку по перемовинах в Мінську буде пріоритетною. Тому оскільки він відповідав у службі за цей напрямок і він знайшов спільну мову з родичами полонених, прийняли рішення про його призначення на цю лінію.

– Олеже, чи пов’язане призначення Андрія Єрмака головою Офісу президента та це призначення представника України у Тристоронній контактній групі в Мінську?

Олег Саакян: Я б не сказав, що вони прямо пов’язані, але певна системність в цьому є. Я б її бачив у трохи іншому. Прибрали Богдана, замінили на Єрмака, прибрали Лутковську і замінили на Кузнецова. Зеленський починає прибирати компромісних людей, які були з політичного середовища між старою політикою і сьогоднішньою командою. Богдан відігравав роль політичного провідника, який знає і темну, і світлу сторони системи. Лутковська так само була компромісною фігурою між різними групами впливу, щоб займатися, зокрема, обмінними процесами, за даними медіа, вона була афілійована з проросійськими внутрішніми силами.

– Тобто більш прийнятна особистість для тієї сторони?

Тепер Зеленський, швидше за все, буде ставити людей або зі свого оточення, які підтвердили ефективність, або аполітичних людей
Олег Саакян

Олег Саакян: Так, і більш контроверсійна персона всередині. Тепер Зеленський, швидше за все, і тут я обережно спрогнозую, буде ставити людей або зі свого оточення, які підтвердили свою ефективність, або максимально аполітичних людей, системних фахівців. У цьому, мені здається, частково збігся цей момент. Вирішили піти пані Лутковську і призначити людину, яка б не мала політичних амбіцій, яка була б із системи, фахівець.

Щодо прийняття іншою стороною. В публічному полі Російська Федерація буде розповідати, що це ляпас і тролінг – призначити військового, який бореться з тероризмом. Але направду я думаю, що вони це сприймуть схвально. Тому що в Росії люблять статусних постатей, і «мінський формат» багато в чому позбавлений своєї формальної оболонки. З російської сторони там кожен другий в погонах, а ті, хто не в погонах, при них є люди з відповідних відомств. Тому з українського боку поява людини-спецслужбовця, я думаю, там нікого не здивує, навпаки, може бути сприйнята як певне здивування.

Олег Саакян, політолог
Олег Саакян, політолог

– Пане Вікторе, як думаєте, який функціонал покладений президентом на Геннадія Кузнєцова? Що він має зробити у цій Тристоронній контактній групі?

Віктор Ягун: З врахуванням, що функціонал там чітко відпрацьований, це гуманітарна лінія. Ми вже визначилися, що перевагу буде надано всім питанням, пов’язаним з обміном полоненими, пошуком зниклих безвісти.

Також безпека деяких гуманітарних місій. Президент Зеленський казав, що хотів би бачити на окупованій території деякі місії, які б могли забезпечити перевірку інформації про стан і місця перебування осіб, яких ми розшукуємо. Це і Червоний хрест, і питання з ОБСЄ. Все, що пов’язано з безпековою лінією, так чи інакше переплетено з гуманітарною, напевно, все це буде за Геннадієм.

– Пане Вікторе, ще кілька слів про Геннадія Кузнєцова. Чи є для нього певні «червоні лінії»? Як він бачить те, що відбувається зараз на Донбасі?

Віктор Ягун: У людини, яка брала участь у бойових діях і яка була поранена, двозначних питань, хто з ким воює і хто на якій стороні, немає. Разом з тим у нього – досить значний авторитет серед бойових офіцерів. Навіть той факт, що на операцію можна було надіслати керівника підрозділу й залишитися в Києві, він виїхав особисто й особисто брав участь у роботі з офіцерами. Як потім з’ясувалося, один з перших взяв на себе удар супротивника. Це говорить про досить високі моральні якості.

– Пане Олеже, вам не здається дивним, що Єрмак, отримавши нову посаду, залишиться переговірником з Російською Федерацією, не делегує ці повноваження?

Олег Саакян: Мене це не дивує, це було прогнозовано, що Єрмак не відмовиться від цього треку, оскільки було складно його налагодити. Зокрема, мені здається, один з аргументів, чому ця ротація відбулася, що Єрмак довів у декількох моментах свою дієздатність вирішувати складні поставлені завдання.

Після призначення Козака (в Кремлі оголосили, що заступник голови адміністрації президента Росії Дмитро Козак призначений чільним представником у відносинах із Києвом і підтримуваними Москвою бойовиками на сході України – ред.) було потрібно й певне підвищення статусу самого Єрмака. Оскільки радник президента – це один статус, а формально призначена людина на посаду в Офісі президента – це інший статус, як той же Козак.

Але ми дуже часто перевищуємо роль керівника Офісу президента. Це постать доволі технічна. І його завдання бути ключовим завгоспом з організації роботи Офісу президента.

В Україні так склалося, що у нас такий собі схиблений дуумвірат, побудований між президентом та прем’єр-міністром. Якщо вони в різних командах, то це завжди протистояння, якщо вони з однієї команди, то прем’єр-міністр – завжди громовідвід. І в цих історіях завжди залишалася можливість для керівника Офісу президента бути сірим кардиналом.

Єрмак –людина з команди Зеленського ще з минулого життя. Відповідно, він з найближчого кола довіри. Звісно, це не доконаний факт, це може змінюватися, політика змінює людей. Але ніщо не вказує на те, що Єрмак може змінити свою мотивацію, поки що видно, що він буде командним гравцем і буде грати в тандемі з президентом.

Якщо тут відбудеться саме така спайка, то тоді у Єрмака залишиться координація роботи офісу і тоді це не таке шалене навантаження, яке б не дозволяло вести ці перемовини.

– Це може бути «донбасизація» української внутрішньої політики у зв’язку з тим, що головний переговірник щодо Донбасу тепер отримав вже адміністративну впливову посаду?

Олег Саакян: Я не думаю. Тому що в Офісі президента внутрішню політику більше віддали на рівень прем’єр-міністра та уряду. Зеленський з того, що я бачу по його моделі управління, розставляє людей, які йому підконтрольні і яким він може довіряти, але під конкретні завдання з тим, що вони беруть відповідальність за певні функції. Хоча воєнний пріоритет Зеленським був окреслений ще пів року тому і таким залишається.

– А наскільки виправданий цей пріоритет, що Донбас – це топ-тема української політики? І пан Єрмак почав свій виступ з Донбасу. Це робиться навмисно чи це дійсно завдання номер один?

Віктор Ягун: Я думаю, що це завдання номер один президента, який визначив собі пріоритети. Цей напрямок його цікавить і непокоїть.
Стосовно призначення Єрмака – складається цікава ситуація. Тому що вони підняли собі досить високу планку на рахунок можливості проведення виборів. Ми вже обговорювали це раніше, що до жовтня цього року це неможливо. Це буде той рубікон, до якого має дійти ця команда і пояснити людям, чому вони говорили й не вийшло.

«Я з ним зустрічався. Мені здається, він більш налаштований на діалог з тих питань, на які я з ним комунікував. У нас було конструктивне спілкування, без якого, мабуть, не сталося б те, що сталося», – так Єрмак сказав про Козака, маючи на увазі обмін утримуваними. Пане Олеже, на що здатна ця зв’язка «Козак-Єрмак»?

Можливо, Козак більш зручний для перемовин, але не менш небезпечний і загрозливий
Олег Саакян

Олег Саакян: Мені здається, що одним зі вкидів Російської Федерації була історія про доброго Козака і поганого Суркова. Але не варто забувати, що, по-перше, Козак є головним архітектором придністровської ситуації. По-друге, Козак – російський кадровий спецслужбовець. По-третє, Козак стратегічно мисляча розумна людина, яка вибудовувала різні конструкції по різних напрямках.

Ця людина в собі буде поєднувати і функції інтеграції на пострадянському просторі, тобто реалізація концепції «русского мира» і в руслі цього вирішення українського конфлікту. Можливо, Козак більш зручний для перемовин, але не менш небезпечний і загрозливий.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

(Радіо Донбас.Реалії працює по обидва боки лінії розмежування. Якщо ви живете в ОРДЛО і хочете поділитися своєю історією – пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук чи телефонуйте на автовідповідач 0800300403 (безкоштовно). Ваше ім'я не буде розкрите)

  • Зображення 16x9

    Денис Тимошенко

    Народився і виріс в Донецьку. Закінчив філологічний факультет Донецького національного університету імені Василя Стуса, магістр журналістики. У медіа – із 2008 року, співпрацював із газетами Донеччини. Після переїзду до Києва співпрацював із низкою всеукраїнських телеканалів як сценарист та журналіст. На Радіо Свобода – із січня 2016 року. Цікавлюся культурою, історією, документальним кіно.

  • Зображення 16x9

    Донбас.Реалії

    Донбас.Реалії – проєкт для Донбасу та про Донбас по обидва боки лінії розмежування. З 2014 року ми створюємо та добуваємо унікальний контент – ексклюзиви з окупованих міст і лінії фронту, відео й фото, мультимедійні репортажі, розслідування, радіо та телепрограми. 

    У соцмережах:

    – Facebook

    – Telegram

    – Instagram

    – Twitter

    – Телепроєкт Донбас Реалії на YouTube

    – Радіо Донбас Реалії на YouTube

XS
SM
MD
LG