Доступність посилання

ТОП новини

Чому Росія оголосила в розшук Зеленського і Порошенка?


Президент України Володимир Зеленський під час виступу на засіданні Ради безпеки ООН через відеозв’язок (архівна світлина)
Президент України Володимир Зеленський під час виступу на засіданні Ради безпеки ООН через відеозв’язок (архівна світлина)

Російська влада оголосила у розшук президента України Володимира Зеленського. Кримінальна стаття, за якою його шукають, невідома. Також у розшук оголошено п'ятого президента України Петра Порошенка і низку колишніх українських урядовців. Чого домагається Москва і як це пояснюють дипломати та політологи?

Серед розшукуваних у РФ, крім Володимира Зеленського і Петра Порошенка, колишній спікер Верховної Ради Володимир Гройсман, колишні міністри закордонних справ Павло Клімкін та внутрішніх справ Арсен Аваков, колишній голова Ради національної безпеки та оборони (РНБО) Олексій Данілов та колишній міністр інформаційної політики Юрій Стець. У розшук оголосили також колишнього головнокомандувача Збройних сил України Руслана Хомчака та екскерівника Антитерористичного центру при СБУ Василя Крутова.

Більшість діячів обіймали високі посади за президентства Порошенка, до 2019 року. Тільки Данілов залишив свою посаду нещодавно, цього року.

МЗС України у зв’язку з оголошенням президента України в розшук заявило про «відчай» російської влади і нагадало про ордер на арешт російського президента Володимира Путіна, виданий Міжнародним кримінальним судом (МКС) у Гаазі у березні 2023 року. Ще гостріше висловився посол України при ООН Сергій Кислиця, який зазначив в X, що піднімається «градус алко-апокаліпсиса». Речник українського президента Сергій Никифоров у коментарі «РБК-Україна» порадив російському МВС «спочатку пошукати совість та здоровий глузд».

Петро Порошенко написав у мережі X: «Чи то їм наші FPV-дрони не сподобадися, чи то наша система протидії їхнім розвідкам, яка працює зараз проти безпілотників. А може, броня та інша зброя. Достеменно не знаю».

Масиву інформаційного буде дуже багато. Насамперед, для російської аудиторії зазомбованої
Андрій Юсов

Оголошення Росією у розшук українських діячів немає для України жодного юридичного чи політичного значення, наголосив у коментарі NV представник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Андрій Юсов, навівши паралель між діями Росії та творчістю Гоголя: «Найбільше нечиста сила біснувалась перед останньою ніччю, перед світанком».

Він вважає, що Росія максимально намагається використати масив дезінформації напередодні Саміту миру, який відбудеться у Швейцарії 15–16 червня.

«Я думаю, що тут особливого креативу чекати не доводиться, але масиву інформаційного буде дуже багато. Насамперед, звичайно, для внутрішньої російської аудиторії зазомбованої», – зазначив Юсов.

«Інформаційна гра»

Російський політолог Іван Преображенський вважає, що оголошення Володимира Зеленського у розшук – це класична для російського режиму позиція: різко посилити свої вимоги перед потенційним початком якихось переговорів.

Йде підвищення ставок, обговорюють, чи можна ввести війська країн НАТО на територію України
Іван Преображенський

«Видно, що з боку союзників України йде підвищення ставок, – зазначає він у коментарі телеканалу «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки». – Обговорюють, чи можна ввести війська країн НАТО на територію України. Де кордони, які держави НАТО готові побудувати в цьому сенсі для Росії і за яких умов вони введуть свої війська? Що робитиме Росія: завдасть ядерного удару, просунеться до якогось міста, спробує блокувати Харків чи взяти Одесу? Вони, мабуть, обирають альтернативну тактику і намагаються посилити свою позицію за допомогою оголошення Володимира Зеленського в розшук і до цього додають такий пункт, що «Володимир Путін перебуває у розшуку, тільки на запит Міжнародного кримінального суду, ну ось тепер і Зеленський перебуває у розшуку, і давайте подивимося, у чому різниця, ми її не бачимо з Кремля».

Це політична інформаційна гра в стилі, який люблять у Кремлі – інформаційно-психологічних спецоперацій
Володимир Фесенко

Український політолог Володимир Фесенко вважає, що Росія таким чином просуває ідею про делегітимізацію президента України. «Вони активно просуватимуть тезу, що після 20 травня Зеленський більше не є легітимним президентом, – говорить він. – Тим більше його спеціально поставили в один ряд з Порошенком. Це дуже показово. Так що це така політична інформаційна гра в стилі, який люблять у Кремлі – інформаційно-психологічних спецоперацій».

Росія не вперше видає ордери на арешт іноземних діячів від початку повномасштабної війни проти України у 2022 році. У лютому російська поліція оголосила в розшук прем’єр-міністра Естонії Каю Каллас, міністра культури Литви та депутатів попереднього парламенту Латвії, йдеться про десятки осіб. Влада Балтійських держав ініціювала знесення радянських пам’ятників, називаючи їх символами радянської окупації. Росія також видала ордер на арешт прокурора Міжнародного кримінального суду, який минулого року підготував ордер Путіну щодо воєнних злочинів.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG