Доступність посилання

ТОП новини

Тактика, вразливості та сили РФ під Часовим Яром: чи отримає Путін місто до 9 травня


БТР CV-90 армії України під Часовим Яром 5 березня 2024 року
БТР CV-90 армії України під Часовим Яром 5 березня 2024 року

Кремль планує захопити Часів Яр до 9 травня, повідомив Президент України Володимир Зеленький в інтерв’ю американському телеканалу NBC 21 квітня. Під час штурмів стратегічно важливого для оборони Донбасу містечка агресор використовує тактику, подібну до авдіївської: узгоджене повітряне бомбардування, зазначили у британській розвідці. Чи стала така тактика успішною для агресора, і якими можуть бути наслідки окупації Часового Яру для міст півночі Донеччини аналізують Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода).

Російські війська щодня роблять спроби прорвати українську оборону в напрямку Часового Яру в селах Новий та Іванівське, розташованих на схід від міста. Проте, якщо у березні-на початку квітня вони досягали там періодичних просувань, зараз українські захисники змогли стабілізувати східну околицю міста й навіть відновити деякі втрачені позиції в Іванівському.

Стан фронту під Часів Яром 25 квітня
Стан фронту під Часів Яром 25 квітня

Скільки там військ РФ?

На прорив оборони Часового Яру Росія зараз кинула до 25-ти тисяч своїх військових, повідомив «Суспільне.Студія» речник ОСУВ «Хортиця» Назар Волошин.

Ворожої російської армії в місті немає
Назар Волошин

«Ворожої російської армії в місті немає (станом на 22.04 – ред.) На відтинку навпроти Часового Яру проти нас воюють російські десантники із 217 парашутно-десантного полку 98 повітряно-десантної дивізії. Це приблизно 20-25 тисяч російських військовослужбовців намагаються штурмувати Часів Яр і околиці населених пунктів біля нього», уточнив Волошин.

Агресор, як зазначив Назар Волошин, «проводить активний артилерійський вплив на околицях Часового Яру. Останнім часом російська армія використовує боєприпаси північнокорейського та китайського виробництва».

Яка тактика військ РФ?

Це авіація, артилерія і так звані м’ясні штурми.

«Небо над Часовим Яром і його околицями повністю підконтрольне окупантам», так коротко характеризують ситуацію у місті та довкола нього джерела Радіо Донбас Реалії серед українських військових. Тут йдеться і про літаки, і про дрони. Також повідомляють про постійні артилерійські обстріли.

«Бійцям не вистачає техніки, щоб боротися з російськими дронами-розвідниками, які повністю коригують артилерійський вогонь Росії. І також не вистачає артилерійських снарядів», – визнав президент Володимир Зеленський.

Розвідка Великої Британії у звіті від 21 квітня також звернула увагу на те, що війська РФ, відповідно до заяви ОСУВ «Хортиця», скидають на місто до 20-30 бомб на день.

Часів Яр
Часів Яр

«Імовірно, їх скидають російські літаки Су-25, які діють поблизу лінії зіткнення, і Су-34, які діють на відстані, використовуючи керовані авіабомби. Це узгоджене повітряне бомбардування, і ця тактика повторюється з Авдіївської кампанії», – йдеться у звіті.

Метою рясних бомбардувань є повне знищення укриттів, де б могли тримати оборону українські військові, повідомив «Апострофу» Володимир Черняк, офіцер бригади «Рубіж».

«Це робиться для того, щоб ще до самої битви, до закріплення росіян безпосередньо на околицях міста, там не залишалося жодних укриттів… Сподіваюся, що будуть поставлені нові системи ППО, і цю проблему вдасться хоч частково вирішити», – зауважив Черняк.

Про особливості постійних штурмів «Суспільне.Студія» розповів командир взводу розвідки бригади «Рубіж» Максим Матвійчук.

«Штурми продовжуються кожного дня із великим залученням техніки, людей малими штурмовими групами. А інколи висуваються в складі рот і навіть батальйонів. Велика концентрація їхніх загиблих: знищується один підрозділ, і за пару годин на той самий штурм відправляється вже інший», – зазначив розвідник.

Канал може стати перепоною для атакуючих

Ситуація довкола містечка стабільно важка, проте не критична, повідомив журналіст Донбас Реалії Єгор Логінов, який нещодавно працював на напрямку з 93-ю ОМБр «Холодний Яр».

«Великою перепоною для російських військ є канал «Сіверський Донець-Донбас» (проходить уздовж східного флангу оборони – ред.) Це природна рельєфна перепона. Територія до каналу, так званий «новий Часів Яр», – практично стерта КАБами. Та оборону на іншому боці каналу доволі впевнено наразі ЗСУ тримають», – зазначив журналіст.

Є ризик напівоточення з флангів: Богданівка та Іванівське

Погляду на мапу проєкту DeepState достатньо, аби зрозуміти задум агресора. До речі, подібний до того, що було в Авдіївці: російські військові прагнуть розсунути «клешні» з півночі та півдня, аби взяти містечко в напівоточення.

Найдовша «клешня» (станом на 25 квітня) простягнулася на південному фланзі оборони Часового Яру північніше села Іванівське:

Обриси другої помітні від села Богданівка на північному сході:

Вони будуть намагатися оточити місто з півночі та півдня
Володимир Черняк

Цей задум Кремля усвідомлюють і українські військові.

«Вони будуть намагатися оточити місто з півночі та півдня. Якщо їм вдасться остаточно закріпитися в Іванівському (а в Богданівці на півночі вони вже закріпилися) – вони можуть цю ж лінію гнути далі і напівоточити місто», – зазначив Володимир Черняк.

За його спостереженнями, територія на північ від Іванівського, яку штурмують окупанти, є для них несприятливою, адже розташована у низині. Проте цією перевагою бійцям ЗСУ важко скористатися.

«Тобто, їх добре видно. Але очевидно, що наші військовослужбовці дуже зайняті лобовими штурмами росіян та постійними нальотами російської авіації, що дозволяє противнику повільно, але все ж просуватися у напрямку міста», – додає офіцер бригади «Рубіж».

З іншого боку, навіть у випадку захоплення Іванівського і зростання південної «клешні» на захід у напрямку села Ступочки агресор наразить свої війська на ризик, зауважив в ефірі «Свобода Ранок» (проєкт Радіо Свобода) Олександр Коваленко, військовий оглядач групи «Інформаційний спротив».

Їхній південний фланг буде незахищений
Олександр Коваленко

«У них є проблеми в Кліщіївці та Андріївці. Тобто, їхній південний фланг буде незахищений, і їх в будь-який момент можна буде перерізати. Тому вони будуть зайняті і тим, щоб забезпечити собі більш безпечне просування по південному флангу тільки після захоплення Кліщіївки та Андріївки. А з Кліщіївкою та Андріївкою у них великі проблеми, бо вони досить давно не можуть їх вирішити. А саме: повернути контроль над цими селами», – зауважив Коваленко.

Відзначимо, що у випадку з напівоточенням Авдіївки російські війська збільшували охоплення міста, нехтуючи ризиком таких флангових ударів. І ця тактика стала для них успішною.

Охоплення Авдіївки з флангів станом на 17 січня 2024 року, мапа проєкту DeepState
Охоплення Авдіївки з флангів станом на 17 січня 2024 року, мапа проєкту DeepState
З великими втратами вони готові змиритися
Володимир Черняк

Так само може статися і на південному фланзі Часового Яру, припускає офіцер бригади «Рубіж» Володимир Черняк.

«На мою думку, ризик, – це те, на що готова піти російська армія, маючи необмежений людський ресурс, ресурс техніки. Якщо зараз подивитись на їхні комбіновані атаки із продавлюванням по всій лінії фронту, часткові намагання штурмувати із закріпленням на позиціях малими штурмовими групами із застосуванням важкої броньованої техніки, а також легкої маневреної техніки (такої, як баггі чи квадроцикли). Я не думаю, що вони розраховують на якісь величезні втрати, але з великими втратами вони готові змиритися», – прогнозує офіцер бригади «Рубіж».

Проте – наслідки можливого напівоточення можуть знівелювати наявні шляхи постачання ЗСУ, переконаний Олександр Коваленко.

«Навіть у ситуації напівоточення завжди буде із заходу відповідна логістика, яка не дозволить оточити. Напівоточення в даному випадку нічого не вирішить», – зауважив експерт.

Але ж: під час штурмів Авдіївки угруповання ЗСУ також мало логістичні шляхи із західного напрямку. Та домінування агресора у артилерії, авіації та контроль неба повністю знівелювали цю логістичну перевагу: вся логістика ЗСУ постійно піддавалася обстрілам.

Чи встигнуть до 9 травня?

До 9 травня противник Часів Яр не візьме
Дмитро Кожубенко

До 9 травня окупанти не мають жодних шансів захопити Часів Яр, переконані і аналітики, і українські військові.

«Ні теоретично, ні практично до 9 травня противник Часів Яр не візьме. І, я сподіваюся, що вони його взагалі взяти не зможуть. Тому що в Америці проголосували за нашу підтримку. Ми бачимо, що наші мужні воїни бригади «Рубіж» стримують натиск супротивника навіть за відсутності американської допомоги. А якщо вона буде, то у противника взагалі не буде ніяких шансів», – наголосив в ефірі Радіо Донбас Реалії Дмитро Кожубенко, майор Нацгвардії України, офіцер секції планування бригади «Рубіж».

«У військ РФ немає шансів захопити Часів Яр упродовж 2-3 тижнів. Наразі вони інтенсифікували бойові дії в районі Богданівки. І вони ніяк не можуть вирішити питання із закріпленням та захопленням Іванівського, – відзначає Олександр Коваленко. – В принципі, допоки не буде захоплено цього села, – говорити про якийсь великий серйозний наступ на Часів Яр з метою захоплення міста не можна».

Ситуація далека від критичної
Єгор Логінов

Українські військові, відзначає журналіст Єгор Логінов, кажуть, що за такий короткий проміжок часу захопити Часів Яр практично неможливо.

«Місто серйозно укріплене… Там чимало багатоповерхівок, є де тримати оборону, є де обладнати командні пункти, і позиції для fpv-шників, і для бійців, які працюють з ПТРК, для мінометників. Ситуація там, насправді, далека від критичної. Це я передаю слова військових», – зауважив Логінов.

Попри це, поки в Україна не прибула допомога від західних союзників, війська РФ можуть пожвавити штурми та авіаудари найближчими тижнями, зазначили 20 квітня в американському Інституті вивчення війни (ISW).

«Російські війська все ще можуть досягти значних успіхів в оперативному плані впродовж наступних тижнів і можуть віддавати пріоритет секторам фронту, де українська оборона виглядає відносно нестабільною, зокрема на захід від Авдіївки, або ділянкам фронту, де російські війська перебувають у межах досяжності оперативно-важливих об’єктів, наприклад, біля Часового Яру», – відзначили аналітики ISW.

Однак, переконані в американському Інституті вивченння війни, агресору «навряд чи вдасться досягти прориву, який зруйнував би лінію фронту».

Чим важливий Часів Яр

Це містечко перебуває на височині і практично рівновіддалене від відносно тилових міст півночі Донеччини: Слов’янська, Краматорська, Дружківки та Костянтинівки.

Можлива окупація Часового Яру загрожуватиме цивільному населенню, інфраструктурі, цивільній та військовій логістиці, обороні цих населених пунктів, адже зробить їх досяжними, перш за все, для реактивної, а згодом і ствольної артилерії агресора (не кажучи вже про бомбардуваннями різними типами авіабомб).

Зауважмо, на початку квітня у Часовому Яру лишалися 775 цивільних осіб.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук, телеграм або вайбер за номером +380951519505. Якщо ви пишете з окупованих територій, ваше ім'я не буде розкрите.

  • Зображення 16x9

    Донбас.Реалії

    Донбас.Реалії – проєкт для Донбасу та про Донбас по обидва боки лінії розмежування. З 2014 року ми створюємо та добуваємо унікальний контент – ексклюзиви з окупованих міст і лінії фронту, відео й фото, мультимедійні репортажі, розслідування, радіо та телепрограми. 

    У соцмережах:

    – Facebook

    – Telegram

    – Instagram

    – Twitter

    – Телепроєкт Донбас Реалії на YouTube

    – Радіо Донбас Реалії на YouTube

  • Зображення 16x9

    Сергій Горбатенко

    Позаштатний кореспондент Радіо Свобода з 1 лютого 2015 року. Автор матеріалів для Радіо Донбас.Реалії.

    Працював журналістом у Громадському телебаченні Донбасу, регіональним представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Донецькій області. Був редактором на телеканалах «ТОР» і «С+» (Слов’янськ). Закінчив філологічний факультет Донбаського державного педагогічного університету (Слов’янськ).

Форум

XS
SM
MD
LG