Доступність посилання

ТОП новини

Їжа майбутнього. Чому європейці взялися за жуків та хробаків?


Данія: ферма з розведення їстівних хробаків
Данія: ферма з розведення їстівних хробаків

Черв'як на сніданок, обід, вечерю і навіть –​ на перекус. Нині у європейських супермаркетах ви з легкістю придбаєте фасованих хробаків чи наприклад печиво, до складу якого входять черв'яки. Фахівці кажуть –​ це їжа майбутнього –​ багата на білки та протеїн, не вибаглива у виробництві. Серед країн Європи, де вже зараз можна вільно поласувати хробаками –​ Данія. Там черв'яків вирощують на спеціальних фермах, а їхній вплив на здоров'я людини досліджують в університетах.

Чому європейці взялися за хробаків –​ розповідаємо на прикладі Данії.

Дорте Свенструп – власниця ферми з розведення хробаків, неподалік містечка Тарм, що на сході Данії. Колись, каже Дорте, на сімейній фермі тримали свиней та велику рогату худобу. Але кілька років тому жінка вирішила зайнятися абсолютно новим для себе видом фермерства і почала розводити хробаків. Так в її хлівах оселився борошняний хрущак.

Комахи живуть у пластикових коробках. Харчуються дрібно-змеленою зерновою сумішшю. Полюбляють овочі – моркву, картоплю, капусту. Через два місяці хробаки готові для продажу.

«Хрущак має 4 стадії розвитку: яйце, личинка, лялечка, жук. Потім жуки знову відкладають яйця і так по колу» – описує життєвий цикл хробаків Дорте.

Борошняний хрущак
Борошняний хрущак
Один кілограм готових для вживання чер'яків коштує тисячу крон (понад 3500 грн)
Дорте Свенструп


У себе на фермі Дорте Свенструп вирощує дві тони комах на місяць. Разом зі своїм бізнес-партнером, вони створили повний цикл виробництва продукції, що включає у себе сушку та пакування. Хробаки – їжа не з дешевих. Один кілограм готових для вживання чер'яків коштує тисячу крон (понад 3500 грн).

Зазвичай, хробаків живцем кидають на гарячу поверхню і так сушать. До речі, такий спосіб «забою» викликає чимало дискусій. В Європі сперечаються, як гуманно вбити хробака. Але іншого способу, більш людяного, поки що ніхто не запропонував.

Дорте Свенструп, власниця ферми з вирощування хробаків
Дорте Свенструп, власниця ферми з вирощування хробаків

Після сушки хробак готовий до вживання. Для своїх покупців Дорте пропонує кілька смаків: нейтральні хробаки, солоні хробаки, хробаки зі спеціями. А ще хробаки різняться за своїм гатунком. Наприклад, черв'яків нижчого гатунку використовують у якості корму для домашніх тварин.

Останні роки, каже Дорте європейці почали активно цікавитися розведенням черв'яків. Одного разу Дорте навіть отримала листа від українського фермера, котрий цікавився як відкрити таку ферму.

Після сушки хробак готовий до вживання
Після сушки хробак готовий до вживання

Після екскурсії фермою та виробничими цехами Дорте запрошуєна обід. Попереджає, страви, котрими вона пригощатиме – буть із хробаками. Сама Дорте хизується, каже хробаків їсть щодня і почувається відмінно.

Для приготування соусу Дорте змішує кілька ложок перемелених личинок, зелень, оливкову олію та протягом кількох хвилин усе це збиває у блендері.

Потім жінка дістає з холодильника фаршировані яйця та щедро посипає їх личинками.

Так, само, личинками, Дорте посипає салати та основну страву – різотто з грибами.

Різотто з черв'яками
Різотто з черв'яками

І наостанок, дістає з кухонної шафи цукерки, які вона приготувала заздалегідь. Вони також з хробаками.

Цукерки з хробаками
Цукерки з хробаками

Висушена личинка не має ані вираженого смаку, ані запаху. Якщо не дивитися, що їси, то можна сплутати з чіпсами, оскільки личинки – хрусткі та легкі.

Розведення комах потребує менше площі, менше води, менше часу


За своїми корисними властивостіми, доросла личинка борошняного хрущака – надійне джерело протеїну. А ще – натрію, заліза, міді, цинку, каже Йорген Ейленберг, професор Копенгагенського університету наук про рослини та довкілля. Понад 30 років він вивчає комах, а торік, на свої дослідження, професор отримав фінансування від Європейського Союзу. Це означає, що Європа серйозно зацікавилася хробаками, констатує професор: «Будемо досліджувати стійкість виробництва, цінність комах для раціону людей і тварин. Це перше. А по-друге ми отримали фінансування на дослідження хвороб комах. Бо вони також хворіють. А ми маємо навчитися запобігати їхнім хворобам».

Розведення комах потребує менше площі, менше води, менше часу. Кількість білків, котрі людина може отримати від комах, дорівнює тому, що людство отримує від корів. При цьому комахи їдять у 12 разів менше. Вживання більшості кількості комах у раціон людини допоможе людству побороти проблему голоду, говориться у звіті ООН.

Професор Йорген Ейленберг протягом 30-ти років вивчає хробаків
Професор Йорген Ейленберг протягом 30-ти років вивчає хробаків

За даними ООН – понад два мільярди людей у всьому світі харчуються комахами


За даними ООН – понад два мільярди людей у всьому світі харчуються комахами. Переважно в Азії та Африці. Та якщо там – це, здебільшого, норма, то у середньостатистичного європейця сама лише думка про хробака на обід частіше викликає відразу ніж апетит. Однак це питання часу – переконаний професор Ейленберг і проводить параледь між комахами та суші. Каже, 30 років тому суші у Європі були скоріше рідкісним делікатесом і мало хто ризикував їсти сиру рибу. Тоді як зараз традиційну страву японської кухні можна купити у будь-якому європейському супермаркеті, не кажучи вже про численні японські кафе та ресторани.

Хлібці з хробаками у данському супермаркеті
Хлібці з хробаками у данському супермаркеті

Цукерки з хробаками, хліб, печиво, соуси – усе це вже зараз можна легко купити у великих супермаркетах Данії. Вибір – невеликий і попит на продукцію з комахами, поки що, не масовий, кажуть продавці. Однак асотримент такої продукції збільшується з кожним роком. Крок за кроком, європейці лише починають відкривати для себе їжу майбутнього. Саме так, тут, у Європі, називають хробаків.

Читайте ще:

Історія борщу: гіпотези, міфи, рецепти

  • Зображення 16x9

    Власта Лазур

    Політичний журналіст, автор та ведуча інформаційно-аналітичної програми «Свобода Live». До команди Радіо Свобода приєдналася у червні 2018 року. Раніше працювала журналістом, продюсером та редактором на загальноукраїнських телеканалах

  • Зображення 16x9

    Павло Холодов

    Закінчив Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенко-Карого. Працюю на телебаченні та у кіновиробництві з 1995 року. На Радіо Свобода – з 2017 року. Оператор проєктів «Ньюзрум», #ВЄвропі,​ #ВУкраїні (спільний телепроєкт документальних репортажів Української служби Радіо Свобода та телеканалу «Настоящее время»)​.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG