Доступність посилання

ТОП новини

Сенцов та Кольченко про своє ув’язнення, Крим, Путіна та плани на майбутнє. Головне


Олег Сенцов та Олександр Кольченко відповідають на запитання. 10 вересня 2019 року
Олег Сенцов та Олександр Кольченко відповідають на запитання. 10 вересня 2019 року

Звільнені з ув’язнення у Росії політв’язні Кремля Олег Сенцов та Олександр Кольченко понад дві години відповідали на запитання журналістів, зокрема і Радіо Свобода та проєкту Крим.Реалії. Вела пресконференцію Олександра Матвійчук, голова Центру громадянських свобод.

Наводимо головне із відповідей Сенцова і Кольченка.

Олег Сенцов
Олег Сенцов

Про своє звільнення та інших політв’язнів

Олег Сенцов: Ми дуже вдячні, що ви нас підтримували й допомогли врятувати.

Головне відчуття від дня звільнення, що це один із тих небагатьох днів, задля яких варто жити.

Ті люди, які ще залишилися там, наші полонені, полонені на Донбасі – я дуже сподіваюся, що їх теж зможуть витягнути. Я теж зроблю все, що в моїх силах.

Крім наших полонених, там є росіяни, які теж борються за себе, за свою вільну Росію і нашу Україну – наші справжні брати. Там самі знаєте, що відбувається, – і, зокрема, останні арешти, ці швидкі суди, і Костя Котов... Я б хотів, щоб ми їх не розділяли. Це теж в’язні Кремля.

Я буду старатися зробити все, що у моїх силах, щоб сприяти їхньому визволенню..

В’язні Кремлі – для нас це всі. Ви, може, розділяєте, але ми – ні.

Олександр Кольченко: Я буду намагатися робити те, що у моїх силах, щоб підтримувати увагу не лише до наших співвітчизників, а й до російських політв’язнів.

Олег Сенцов: Це перше питання для нас – питання про тих, хто утримується на Донбасі, і тих, хто в Росії – там більш ніж 100 ще хлопців.

У нас «обмінний фонд», вибачте за це словосполучення, невеликий. Але президент сказав, що у них є план і буде продовження.

Олександр Кольченко
Олександр Кольченко

Чому не звільнили раніше?

Олександр Кольченко: Раніше заважала впертість Путіна, але мені невідомо, які зміни відбулися, і чому він пішов на такі поступки.

Олег Сенцов: Це система, яка не може здати назад… Ця система завжди тримається за своє. Друге: Путіну свої люди нецікаві, йому треба тільки задовольняти свої амбіції.

Путін хотів отримати від України якісь поступки, але Україна на це не йшла. Я дуже радий, що Україна трималася. Я вдячний за це попередній владі. Обміни відбувалися, але нас не випускали, бо Україна трималася.

Треба розуміти, що тоді була зовсім інша ситуація, ніж зараз.

Коли нападають – треба захищатися. Де б ми були, якби усі тільки писали у фейсбуці.

Універсальних рішень немає. Ще раз повторю, що теперішня ситуація відрізняється від того, що було тоді.

Про події у Криму

Олег Сенцов: Ми намагалися показати людям, що вони повинні робити те, що їх примушують робити.

Тоді, ми робили автопробіг з українськими прапорами, я підтримував українських військових, я допомагав евакуації українських військових.

Я пам’ятаю, мені зателефонувала якась дівчинка і сказала, що у Бельбеку родини військових, Мамчура та інших виселили з гуртожитків, і вони просто стоять на вулиці. Із Києва допомогти не можуть. Вона запитала, чи ми можемо щось зробити.

Ми робили, що могли, у тій ситуації. Потім, коли я побачив цифри українських військових, які вийшли з Криму, то я вивіз половину з них.

Ми зв’язувалися, як це було під час Майдану, з різними людьми, ми думали, що нам робити, зустрічалися, про щось говорили.

Олександр Кольченко: Я тоді займався протестною діяльністю проти наступу на громадянські свободи.

Я брав участь в акції з підпалу будинку. Я стояв на вулиці і спостерігав. То був одноповерховий будинок – офіс «Єдиной России», що стояв окремо. Хлопець зайшов і подивився, щоб там нікого не було.

Розумієте, у тій ситуації, коли на вулицях люди з автоматами вказують, що кому робити – тільки такі методи й залишаються.

Тоді могли арештувати кого завгодно. Я це розумів, але мабуть я знехтував безпекою. Я думав, що я не являю собою серйозного інтересу для спецслужб.

Олег Сенцов: Щоб ви розуміли, Сашу Кольченка арештували біля приміщення, яке вже належало ФСБ. Він просто йшов там.

Коли Чирнія (Олексій Чирній, на свідченнях якого – як і Геннадія Афанасьєва, котрий згодом відмовився від своїх свідчень у суді – і будувалися звинувачення Росії проти Олега Сенцова та Олександра Кольченка у тероризмі – ред.) взяли, підкинули йому той муляж, катували його, і він сказав, що хотіли, і підписав.

Я дізнався про арешт Афанасьєва через три години. Ми намагалися щось зробити. До того, нам із Женею Закревською вдалося одного нашого товариша витягнути.

На той момент уже двоє людей зникли: Вася Черниш із Автомайдану –зник і ще один чоловік.

А я не виїхав, бо думав, що ще щось зможу зробити, і ще я думав: ну арештують, і що вони мені висунуть.

Головні тези з пресконференції Сенцова і Кольченка – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:54 0:00

Про затримання і висунуті звинувачення

Олег Сенцов: Я знайомий був із Геною Афанасьєвим, як і з іншими людьми. Я знав, що вони роблять, але це було просте намагання хоч щось зробити – це був спротив комара проти слона.

Коли цей хаос відбувався, коли ми усі думали, що робити, то висловлювалися різні ідеї – від партизанських загонів до усього іншого.

А потім, коли взяли Чирнія, то слідство зліпило з якихось фрагментів наших розмов, наших слів окремі звинувачення, зняли те «хоумвідео».

Потім свідчення Чирнія кожного місяця змінювалися.

А за фактом: мене затримали, привезли додому, а там дочка в піжамі. Вони там три години проводили обшук у трикімнатній квартирі. Нічого немає. Потім другий обшук… якісь диски, якісь дрібниці нашкребли.

Вони просто схопили і уже не відпустили. І потім додавали у справу все, що могли і хотіли.

Так, у мене було 1,5 доби, що виїхати. Але життя таке – що має бути, те буде. Мали мене посадити – посадили, мали звільнити – звільнили.

Я все знав, що це станеться.

Про катування

Олег Сенцов: У мене немає образ щодо Афанасьєва і навіть Чирнія. Колекціонування образ – захоплення слабких. Якщо хочеш бути сильним, треба вміти прощати.

Витримати катування на довгому відтинку часу – неможливо. Це НКВС 1937 року
Олег Сенцов


Скажу одразу: витримати катування на довгому відтинку часу – неможливо. На короткому – можна, а на довгому – ні. Це НКВС 1937 року. Жодна людина не може витримувати ці катування довго.

Я людина медійна, і те, що робили зі мною – це дрібне. А хлопці – Карпюк і Клих – пройшли через пекло.

Я перетинався якось в одній камері з тим, хто мені розповів, як вони знайшли людину у Владикавказі, якій не було чого втрачати – наркомана, у нього СНІД, гепатит. Так він і погодився дати свідчення на хлопців.

Щодо мене, то оскільки до нас була постійна увага, то і ставилися до нас за правилами. До мене не застосовували фізичного тиску. Психологічний тиск був, але не особливо, вони просто бачать: чи є сенс тиснути чи ні.

Про політику і Зеленського

Олег Сенцов: Про чесні справи на вухо не шепчуться. Я не коментую висловлювання інших людей.

Я не належу до табора Зеленського чи будь-якого іншого табору. Я сам по собі.

Я не хочу коментувати дії влади, бо поки не мав часу розібратися у ситуації.

Але сподіваюся, що Зеленський знає, що він робить, і він зробить для країни так як треба.

Про кіно

Олег Сенцов: Я дуже мало бачив кіно за ці роки.

Але якось включив якийсь артхаусний канал – і натрапив на «Плем’я» Слабошпицького. Це дуже круто.

Більше нічого українського я не бачив

З російського я ще бачив «Левіафан», він мене зачепив емоційно. Ще я бачив «Літо» Серебреннікова і фільм Кончаловського. Тож, усього я бачив 4 фільми.

Зараз мені прислали 20 фільмів на дисках, я попросив – надішліть. Але ще не мав часу дивитися.

Щодо екранізації ​«Номерів», то я вдячний усім, хто взяв участь у цьому проєкті. Але коментувати не буду, так буде краще для всіх.

Про російське громадянство

Олег Сенцов: У мене ніколи не було російського паспорта. Я громадянин України.

Коли Росія у нас забрала Крим, то окупаційна влада наказала усім за два місяці зробити собі нові документи – якийсь «аусвайз».

Я цього не визнавав і ніяких дій не робив.

Тому спочатку вони намагалися видати нас за російських громадян і не пускали українського консула.

У Саші було те саме, але ми ці всі спроби відкидали. Тож ще раз скажу: у мене ніколи не було російського паспорта. Я громадянин України.

Про Кисельова та російське телебачення

Олександр Кольченко: Я коли дивився їхнє телебачення, то мені було і смішно, і сумно. Сумно, бо люди з серйозними обличчями сприймають це все.

Олег Сенцов: Я по вихідних дивився Кисельова. Розваг у тюрмі немає, цирку немає, театру немає. А так – «Кісєль маладєц». Смішно дуже.

Я не розумію, як люди можуть це серйозно сприймати.

Про те, що робили в ув’язненні

Олег Сенцов: Я все життя займався спортом і в ув’язненні теж. Я не курю, не «чифірю», і я використовував усі можливості, щоб за ґратами тримати себе у формі.

Я не «заганявся» – не думав про погане, а думав про хороше.

Усі думали, що я скелетом вийду, але пройшов рік, тож я їв і займався спортом.

Я ставив собі інтервали у 1, 5 місяця. І так 5 років пройшло.

Я думав про свободу… Коли мені сказали, що буде обмін… я сам собі дивувався, що був абсолютно спокійним. Аж до моменту, коли обняв доньку. Я знав, що це буде...

Я звідти привіз 15 зошитів.

Це закінчені сценарії, книжки, завершені оповідання. Я не роблю щось просто так, я роблю конкретні речі.

Якщо раніше мені щось заважало писати, то у в’язниці я «виріс професійно», бо навчився там занурюватися у творчість – і мені нічого не заважало.

У мене дуже поганий почерк. Мене обшукували кожного дня, дивилися – що я там пишу, а там нічого не ясно. У мене такий почерк, що неможливо прочитати.

Я писав щоденник увесь час, поки голодував. Почав із 3-го дня і писав 145 днів.

Я не знав, як довго я зможу це робити, я не знав, що буде. Я ризикував, бо його могли щодня забрати. Але не забрали.

Привіт оперу – це прокол!

Думаю, що у наступному році я цей щоденник видам.

А так, я не конфліктний, якщо хто мене не зачіпає, то і я теж нікого. В’язниця живе за своїми неписаними правилами, згідно з ними ідеологічні та націоналістичні і погляди не мають значення.

Про плани

Олександр Кольченко: Я зберіг свої погляди і маю намір продовжувати займатися громадською діяльністю.

Також є кримінальна справа щодо моїх товаришів зі Львова, у них українські спецслужби вилучили техніку і досі не віддали.

Зараз я проходжу обстеження. Мені б хотілося залишитися у Києві. Як сказали – робота у цьому напрямку ведеться.

Олег Сенцов: Я хочу працювати над своїми проєктами.

Щодо політики, то для мене самого це питання поки залишається відкритим. Я людина непублічна, більш закрита. Але так вийшло, що життя мене вивело, я відчуваю певну відповідальність перед своїм народом, перед своєю країною, тому робитиму все, що в моїх силах, для своєї країни

Про повернення Криму і війну

Олександр Кольченко: Я думаю, що Крим повернеться тоді, коли Путіна не буде.

Олег Сенцов: Путін Крим не віддасть. Якось я прочитав у газеті, що йому простіше віддати Кремль, ніж віддати Крим. Для Путіна це неможливо.

Зміна режиму в Росії відбудеться рано чи пізно. Дракони теж помирають.
Олег Сенцов


Зміна режиму в Росії відбудеться рано чи пізно. Дракони теж помирають.

Сподіваюся до цього дожити.

Це може бути таким природним чином, може бути операція «наступник», або третій варіант – якого я дуже чекаю – буде революція. Революція може бути спокійна – коли прийде розумний демократ. Але це важко, бо «вата» його з’їсть. І може бути кривава революція, з розколом Росії.

Я не хотів би смерті жодної людини.

Але, скажу ще раз, я впевнений, що Крим ми повернемо.

Щодо Донбасу і плану Штайнмаєра, то, зрозумійте, я був в ув’язненні – мені треба більше часу, щоб розібратися.

Я розумію, що у мене зараз є якийсь авторитет і я мушу сформувати свою позиціюю. Але поки що я розумію одне – простого рішення тут немає.

І поки що, я сподіваюся, є компетентні люди, які цим займаються.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG