Доступність посилання

ТОП новини

Без фільтрів. Навіщо норвежці збирають недопалки?


Недопалок є найменш помітним та найбільш забруднювальним елементом сміття. За даними організації Cigarette Butt Pollution Project, яка досліджує вплив сигаретних фільтрів на здоров’я людей та довкілля, щорічно у світі виробляють 5,5 трильйонів цигарок з фільтром, з яких майже 5 трильйонів викидається повз смітники. Недопалки осідають на поверхні ґрунтів, дні річок та океанів. Фільтри неодноразово знаходили у шлунках мертвих птахів, риб, морських черепах тощо. У прагненні очистити своє місто від недопалків жителі норвезької столиці Осло започаткували рух збирання недопалків. Програма-мінімум – п’ять недопалків на день.

Під дрібним дощем десятки молодих людей, метр за метром, досліджують трав’яний покрив міського парку в Осло. Люди збирають недопалки. Ємностями та рукавичками забезпечують організатори, вони просять перехожих не проходити повз. І пояснюють: сигаретні фільтри – це загроза, навіть для тих, хто не палить.

«Мало хто замислюється, над цим, але сигаретний фільтр на 95% відсотків складається з пластику. Якщо уважно його роздивитися – це тисячі полімерних часточок. Вони потрапляють у землю та водойми. Риба це з’їдає. І потім це потрапляє до нас на стіл», – розповідає учасниця руху «Без недопалків», місцева еко-активістка Андреа Стурхеуґ.

Жителі Осло збирають недопалки на території міського парку
Жителі Осло збирають недопалки на території міського парку

За даними міжнародної прибережної очисної служби Ocean Conservancy, протягом останніх 32 років серед предметів сміття, яке найчастіше трапляється на берегових лініях та у водоймах, недопалків найбільше. За кількістю зібраного непотребу вони випереджають пластикові пляшки та трубочки, пакунки від їжі,поліетиленові кульки.

Рух Sneipfritt, що значить «Без недопалків», в Осло розпочав Алек Вілкі. Перш ніж долучити до ініціативи жителів міста, Алек збирав недопалки самотужки. Щодня – по п’ять. Звіти у вигляді фото чоловік публікував у соціальних мережах. З часом його почали наслідувати друзі та знайомі.

«Я просто викладав фото і просив людей робити те саме. Це ж дуже просто. Це не забирає багато часу. Не потребує грошей. Ви можете робити це де завгодно. Я усвідомлюю, що цю проблему треба вирішувати глобально. Країни мають розробити відповідні закони та стимули для відмови від паління. Тютюнові корпорації мають розробити екологічні види фільтрів. Муніципалітети повинні дбати про те, щоб усюди були смітники. Але поки цього усього немає, звичайні люди мають брати ініціативу в свої руки. Таким чином ми демонструємо, що прагнемо глобальних змін», – каже Алек Вілкі.

Недопалки не розкладаються до кінця, бо містять мікропластик. Частковий процес розпаду триває від 3 до 15 років, залежно від умов. За цей час недопалки встигають потрапити до шлунків тварин та риб, і нерідко стають причиною їхньої смерті.

  • Зображення 16x9

    Власта Лазур

    Політичний журналіст, автор та ведуча інформаційно-аналітичної програми «Свобода Live». До команди Радіо Свобода приєдналася у червні 2018 року. Раніше працювала журналістом, продюсером та редактором на загальноукраїнських телеканалах

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG