Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: «Новачок» у валізі дочки Скрипаля?


Затримання Сергія Скрипаля в Росії
Затримання Сергія Скрипаля в Росії

Нові подробиці отруєння Скрипаля

Британська газета The Telegraph Із посиланням на джерела в британських спецслужбах повідомляє, що нервово-паралітичну речовину «Новачок», якою отруїли колишнього офіцера ГРУ Росії Сергія Скрипаля, ймовірно, ввезли до Великої Британії у валізі його дочки Юлії. Вона прилетіла з Росії до батька у Британію напередодні отруєння, 3 березня, і, очевидно, не знала про підкладену отруту, мовиться в статті. Слідчі припускають, що отруйною речовиною ще в Росії був просякнутий або один з предметів одягу, або косметика, або подарунки, які Скрипаль і його дочка пізніше розпакували в будинку у британському Солсбері.

Крім того, колишній агент КДБ Борис Карпічков, який живе в еміграції в Новій Зеландії, заявив про погрози на свою адресу, отримані за місяць до отруєння колишнього полковника ГРУ Росії Сергія Скрипаля. За словами Карпічкова, йому повідомили про те, що він сам і Скрипаль стануть об’єктами нападу.

Гучну заяву у цій справі зробив і міністр закордонних справ Великої Британії Боріс Джонсон. За його словами, наказ використовувати нервово-паралітичну речовину на території Сполученого Королівства, «найбільш ймовірно», віддав особисто президент Росії Володимир Путін. У Кремлі згадку Путіна у зв’язку зі справою Скрипаля назвали «разючим порушенням дипломатичних правил пристойності».

Хто допомагав захоплювати Крим

До четвертих роковин анексії Криму російська влада створила публічний міні-пантеон героїв «кримської весни». У ньому історії кримчан, які допомагали російським військовим захоплювати півострів, раніше не відомі. Наприклад, свідчення про роль кримських ковалів у захопленні адмінбудівель 2014 року чи водія тролейбуса, який зустрічав у Сімферополі Петра Порошенка. Історії анексії написані на плакатах вуличної виставки «Кримська весна. Будуємо майбутнє», організованої в Сімферополі і ще двох десятках регіонів Криму. Тут представлена хроніка подій весни 2014 року й одкровення деяких кримчан про те, чому вони їх підтримали. Деякі подробиці викликають сумніви у інших учасників та очевидців тих подій.

Істерика в мас-медіа певного ґатунку і соціальних мережах Росії спонукає розважливо оцінити і факт проведення цього «референдуму» під контролем «зелених чоловічків», і його реальні результати. А ще – згадати проведені у Криму референдуми. Точніше, ті політичні акції, які мали таку назву, але зовсім не обов’язково відповідали правовим нормам.

Вибори Путіна наближаються

Офіційний Київ вирішив не допускати росіян до російських дипломатичних установ в Україні у день виборів президента Росії 18 березня через те, що Москва має намір проводити ці вибори і на окупованій українській території – у Криму. В Україні в цей день мали відкритися чотири дільниці для голосування – у Києві, Харкові, Одесі та Львові. Виборчі дільниці повинні були працювати в посольстві Росії в Україні (Київ), а також у генконсульствах. Міністерство закордонних справ Росії таке рішення розкритикувало і заявило, що такий крок Києва є «відкритим втручання в суто внутрішні справи Росії» і веде до ескалації напруги в двосторонніх відносинах.

Друге «золото» Лук’яненка, сенсаційна Шишкова

Біатлон завершено, й українці змогли поставити жирну крапку, здобувши в останній гонці шосте «золото». Проте до нагороди найвищого ґатунку «синьо-жовті» змусили своїх вболівальників похвилюватися. Три спортсмени залишилися за крок до бронзових медалей. Але українці змогли зібратися та знову довести, що можуть все. Підсумок сьомого дня змагань у традиційному Щоденнику Паралімпійських ігор.

Не відволікайтесь на телефон перед сном

Свідомо чи ні, але більшість людей багато разів на день відволікається на різні види сигналів зі смартфонів – чи то новий електронний лист по роботі, чи повідомлення з соціальної мережі. І хоча у цифровому світі все це здається чимось досить природнім, людський організм може з цим не погодитися. Якщо ви маєте звичку перевіряти на ніч електронну пошту (тим паче у службових справах), у вчених для вас погані новини. Разом з тим, вчені вважають, що про негативний вплив смартфонів на фізичний та психічний стан людини необхідно знати, але це не зобов’язує повністю відмовлятися від сучасних технологій. Але важливо знати міру.

Відпочивайте якісно!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG