Доступність посилання

ТОП новини

15 червня – день білоруського першодрукаря Франциска Скорини в Празі


Плакат виставки білоруського графіки до 500-річчя білоруського друку на будівлі Слов'янської бібліотеки в Празі
Плакат виставки білоруського графіки до 500-річчя білоруського друку на будівлі Слов'янської бібліотеки в Празі

15 червня – у Празі увесь день будуть говорити про Франциска Скорину, одного із засновників кириличного книгодрукування, білоруського першодрукаря, просвітителя, перекладача, митця-графіка. Цього дня відбудуться міжнародний науковий симпозіум, покладання квітів до пам'ятної дошки на будівлі Слов'янської бібліотеки і на місці виходу першої білоруської Біблії, відкриття двох художніх виставок, присвячених Скорині.

Міжнародний симпозіум «Франциск Скорина і Прага» організували Національна бібліотека Чехії, Національна бібліотека Білорусі і посольство Білорусі в Празі. У ньому беруть участь вчені з Білорусі, Литви та Чехії.

Квіти до пам'ятної дошки Франциску Скорині разом з учасниками симпозіуму покладе міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей. 16 червня в нього заплановані переговори з міністром закордонних справ Чеської Республіки Любомиром Заоралком.

Пам’ятник Франциску Скорині в Празі
Пам’ятник Франциску Скорині в Празі

У будівлі колишнього колегіуму єзуїтів у Празі, де зараз розміщується Національна бібліотека Чехії, відкриються і дві художні виставки, присвячені Скорині.

Під час відкриття виставки білоруської графіки, в якій беруть участь художники Володимир Вишневський, Валерій Славук і Роман Суглоб, відбудеться урочиста передача книг факсимільного проекту «Книжкова спадщина Скорини», який вийшов у Мінську, в фонди Національної бібліотеки Чеської Республіки – Слов'янської бібліотеки.

Друга виставка організована Бібліотекою Врублевського Литовської академії наук, Слов'янською бібліотекою Чехії та посольством Литви в Празі. Обидві виставки триватимуть два тижні.

Радіо Свобода буде інформувати про перебіг дня Скорини у Празі. Слідкуйте за оновленнями на сайті та в соціальних мережах.

Оригінал публікації – на сайті редакції Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Сергій Абламейко

    Народився в 1962 році в Мінську. Закінчив історичний факультет Білоруського державного університету та докторську програму в Люблінському католицькому університеті. Доктор історичних наук. Викладав історію в школі, працював у Білоруському державному музеї народної архітектури та побуту, в Національному науковому центрі імені Франциска Скорини. Із 1990 року – кореспондент Радіо Свобода в Мінську. Із 1995 року – в Празі. Автор серії історико-культурних програм «Terra Incognita» та «Білоруське перехрестя», давній автор програми «Символ віри». Видав книги «ЕГОїзми», «Ностальгія», «Мій Карфаген», «Будинок письменників», «Несподіваний Скорина».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG