Доступність посилання

ТОП новини

Ракетні навчання тривають. Чого домагалася Україна?


Українська армія випробовує керовані ракети середньої дальності на Херсонщині (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Українська армія випробовує керовані ракети середньої дальності на Херсонщині

Стрільби на півдні України розпочалися «за планом». За повідомленням Міністерства оборони України, провокацій з боку Росії поки що не було. Соратники ж російського президента вважають, що Москва таки домоглася свого, оскільки українська сторона скоротила радіус проведення навчань.

​Про успішність перших випробувань ракет під час навчань, що відбуваються на півдні України упродовж 1-2 грудня, заявив президент України Петро Порошенко.

Не зважаючи на погрози Росії, ми проводимо заплановані навчання з випробування керованих ракет
Петро Порошенко

«Незважаючи на погрози Росії, ми проводимо заплановані навчання з випробування керованих ракет. За 23 попередні роки була знищена система ППО. Нас ніхто не зупинить, ми будемо діяти в інтересах українського народу! Уже зараз надійшли перші повідомлення про успішні пуски ракет», – заявив Петро Порошенко в четвер уранці.

Ракетні випробування – це наше суверенне право. Це необхідне для задоволення інтересів нашої національної безпеки
Павло Клімкін

На проведення ракетних випробувань відреагував і міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

«Ракетні випробування – це наше суверенне право. Це необхідне для задоволення інтересів нашої національної безпеки, згідно з міжнародним правом. Ракетні випробування України нікому не загрожують і нікого не провокують», – написав Клімкін у Twitter.

У Міністерстві оборони України повідомили, що стрільби розпочалися «за планом» і без провокацій з боку Росії.

Місце проведення ракетних випробувань Збройними силам України
Місце проведення ракетних випробувань Збройними силам України

«Від Росії можна чекати чого завгодно, вона непередбачувана» – міністр оборони

Росія раніше погрожувала, що збиватиме українські ракети й завдасть удару по українських пускових установках, якщо українські ракети становитимуть загрозу для російських об’єктів. Українська сторона не виключала можливості ракетного удару з боку Росії. Але, як заявив у четвер український міністр оборони Степан Полторак, Київ не завдаватиме удару у відповідь у разі ракетного удару з боку Росії.

Степан Полторак
Степан Полторак

Ті навчання, які ми проводимо, ми проводимо на своїй території і не порушуємо жодного міжнародного права
Степан Полторак

«У нас немає такої зброї, щоб стріляти по Криму», – сказав Полторак «Українським новинам», наголосивши, що Росія може становити загрозу для України.

«Від Росії можна чекати чого завгодно, вона непередбачувана. Ті навчання, які ми проводимо, ми проводимо на своїй території і не порушуємо жодного міжнародного права», – зазначив Степан Полторак.

«Ризики полягали у прямому зіткненні ракетних військ сторін» – експерт

Командування Повітряних сил Збройних сил України заявило напередодні ввечері, що українська сторона уточнила розміри небезпечної зони виконання пусків у північно-західній частині акваторії Чорного моря, зменшивши її, що виключає будь-яку загрозу для жителів Криму. Це дало підстави соратникам російського президента Володимира Путіна говорити, що російська сторона домоглася свого.

Україна, зберігши навчання, не проводила їх там, де оголосила, тобто, включаючи територію Росії, а провела їх виключно на своїй території
Сергій Марков

«Росія жорстко відреагувала. Не лише розмістила додаткові системи ППО, але, очевидно, з Москви подзвонили у західні столиці й сказали: «будь ласка, заспокойте своїх київських хуліганів». Тому Україна, зберігши навчання, не проводила їх там, де оголосила, тобто, включаючи територію Росії, а провела їх виключно на своїй території. Відтак, формально вона провела навчання, а фактично – ні», – сказав у розмові з Радіо Свобода неофіційний радник російського президента Володимира Путіна, політолог Сергій Марков.

Сергій Марков
Сергій Марков

На думку ж директора Українського інституту євроатлантичного співробітництва Олександра Сушка, Україна пішла на такий крок, щоб не підвищувати ризиків.

Ризики полягали у прямому зіткненні ракетних військ української і російської сторін. Очевидно, що таке зіткнення не входило у плани української сторони
Олександр Сушко

«Ніхто не хоче занадто підвищувати ризики, – каже Сушко. – Тут ризики полягали у прямому зіткненні ракетних військ української і російської сторін. Очевидно, що таке зіткнення не входило у плани української сторони. Вони отримали сигнали, що російська сторона може вдатися до знищення українських пускових установок, а українська сторона не готова йти аж на таке загострення. Тим більше, що у цьому випадку українську сторону навряд чи б підтримали західні партнери».

Чого домагалася Україна?

Олександр Сушко вважає, що у бажанні Києва є як військовий, так і політичний аспект.

«Військова складова полягає у тому, щоб засвідчити готовність таких серйозних і технологічних видів військ як ракетні, а також системи ППО», – каже експерт.

Олександр Сушко
Олександр Сушко

У політичному сенсі – це фактор демонстрації російській стороні, що Україна має військову спроможність
Олександр Сушко

«У політичному сенсі це фактор демонстрації російській стороні, що Україна має певну військову спроможність. Оскільки Україна не визнає анексію Криму, то, напевно, навмисно було зроблено жест, який зачіпає частину повітряного простору, що безпосередньо прилягає до Кримського півострова. Очевидно, що передбачалася певна реакція з російського боку», – наголошує Олександр Сушко.

Сергій Марков, своєю чергою, вважає, що Україна, проводячи навчання, мала дві цілі.

Київ хотів продемонструвати, що існує суверенітет України над Кримом, тож він має право це робити, згідно із законодавством
Сергій Марков

«По-перше, Київ хотів продемонструвати, що існує суверенітет України над Кримом, тож він має право це робити, згідно із законодавством. А західні країни, які визнають суверенітет України над Кримом, мають визнавати й легальність таких військових навчань. Друга мета – це спровокувати воєнний конфлікт з Росією, щоб Росія збила ці ракети, тоді був би колосальний спалах конфлікту між Заходом і Росією», – вважає неформальний радник Путіна.

Під час останнього загострення між Києвом та Москвою з боку Заходу не пролунало жодної публічної заяви щодо цього. Проте, зазначає український експерт Олександр Сушко, їх і не повинно було бути, оскільки ситуація не вийшла на той рівень, коли треті сторони мали висловлюватися публічно.

Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Євгенії Олійник
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG