Доступність посилання

ТОП новини

Комісія засекретила документацію про обрання чиновників після викриття помилок Савченка – «Схеми»


Комісія з питань вищого корпусу державної служби, яка обирає держслужбовців категорії «А», змінила правила конкурсу, ускладнила порядок допуску журналістів на засідання і закрила документацію, яка стосується конкурсу, зокрема щодо голосування членів комісії та письмових робіт кандидатів. Про це йдеться у розслідуванні Сергія Андрушка «Конкурс для своїх» у програмі «Схеми», який стежить за конкурсами з обрання держслужбовців.

Також Комісія з питань вищого корпусу державної служби ухвалила рішення закрити інформацію щодо комп’ютерного звіту тестувань кандидатів на державні посади. Саме завдяки такому доступу журналісти програми «Схеми» дізналися, що переможець конкурсу на голову Миколаївської ОДА, народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Олексій Савченко відповів на 40 тестових запитань за рекордні 6 хвилин, що у 5 разів швидше за його головного конкурента. Пізніше головуючий на комісії Костянтин Ващенко зазначив, що результат у 6 хвилин справді видається нереальним, і насправді кандидат складав тест довше, «що було зафіксовано на відеозапису», а також не виключив технічного збою на комп’ютері Савченка.

Водночас комісія закрила доступ до відео з комп’ютерного тестування Олексія Савченка.

Немає цього відео і серед інших на YouTube каналі Нацдержагентства з питань державної служби, де зазвичай оприлюднюють відео з тестування на конкурсі.

Також комісія з питань вищого корпусу державної служби закрила інформацію щодо власного голосування за кандидатів. Раніше «Схеми» дізналися, що низка членів комісії, зокрема, головуючий на комісії, представниця президента України, представник Інституту законодавства та профспілки віддали найвищі бали за Олексія Савченка.

Лист про відмову у наданні документів прийшов журналістам Радіо Свобода за підписом головуючого на комісії з питань обрання вищого корпусу держслужби Костянтина Ващенка: «Відповідно до повноважень Нацдержслужби ваші запити на інформацію були передані на розгляд комісії. Повідомляємо, що членами комісії було прийняте колегіальне рішення про не оприлюднення запитуваної інформації», – йдеться у відповіді.

Комісія також змінила правила акредитації. Тепер члени комісії кожного разу вирішуватимуть, чи надавати доступ журналістам на засіданні, чи ні. Також громадськості чи журналістам, які хочуть потрапити на її засідання, потрібно написати листа про відвідування у першій половині дня, що передує засіданню.

Комісія з питань вищого корпусу держслужби також ухвалила рішення про анонімне письмове тестування кандидатів без публічної презентації цієї роботи перед членами комісії.

Раніше саме у презентації письмової роботи журналісти програми «Схеми» виявили десятки помилок у переможця конкурсу на посаду Миколаївської ОДА.

Головуючий на цій комісії та голова Держагентства з питань державної служби Костянтин Ващенко переконаний, що це рішення має зняти упередження щодо роботи комісії. «Були закиди на адресу комісії, в тому числі й за підсумками вашої програми. Є сумніви в тому, що члени комісії можуть бути необ’єктивні, якщо вони бачать конкретного кандидата і тоді вони менше зважають на те, що він написав, і більше на те, ким він є», – сказав він.

Головуючий у Комісії з питань вищого корпусу державної служби Костянтин Ващенко
Головуючий у Комісії з питань вищого корпусу державної служби Костянтин Ващенко

На думку координатора моніторингової місії #ДоброЧесно Миколи Виговського, який стежить за перебігом цього конкурсу, «відбувається свідоме приховування результатів комісії через страх показати суспільству реальний розклад голосів з а тих чи інших кандидатів вважаю це незаконно».

Також координатор моніторингової місії #ДоброЧесно вважає, що частина нинішнього складу комісії є несамостійною: «Оскільки певні центри політичного впливу встановили вплив на комісію, на її членів, то на моє переконання – дуже мала кількість члені комісії дійсно незалежні, решта в тій чи іншій мірі підконтрольні або Адміністрації президента, або Кабінету міністрів».

Нова реформа держслужби, стартувала цієї осені, її задум полягав у тому, щоб чиновників не призначали одноосібно, а обирали на прозорому конкурентному конкурсі.

XS
SM
MD
LG