Доступність посилання

ТОП новини

Продукти в окупованому Донецьку: звідки вони?


Фото автора
Фото автора

У соцмережах час від часу пишуть про напівпорожні полиці та високі ціни в супермаркетах Донецька. Кореспондент радіо «Донбас.Реалії» вирушила у «Первый ресспубликанский супермаркет» та дізналася, продукти яких країн постачають на території, підконтрольні угрупованню «ДНР», і чи відрізняються ціни в окупованому Донецьку та інших регіонах України? (Попередні замітки серії «За лінією» читайте тут: 1, 2, 3)

Заходжу в «Первый республиканский супермаркет». Це той, що незаконно привласнений «АТБ». Полиці не порожніють. Продавці доставляють на них продукцію.

Першим розташований відділ напоїв. Тут домінують напої з Росії. На вітрині виставили багато пляшок мінеральної води «Ессентуки» та Ascania, є і більш бюджетні води. У декілька рядів видніються соки «Сады Кубани». Серед всього бачу лимонад «Зандукели». Думаю, схоже на грузинську назву. Напевно, з Абхазії привезли. Виявляю адресу виробника: місто Тбілісі, Кахетинське шосе.

Фото автора
Фото автора

Хлібних виробів є великий асортимент. Далі – молочний відділ. Тут представлена продукція переважно місцевого виробництва. Молоко, кефір, сир та ряжанка торгової марки «Добриня». Різноманітні російські десерти. Німецькі йогурти Ehrmann.

Крупи та макаронні вироби продаються на вагу. Донецька «Славолія» поставляє сюди олію. Звичні нам чаї Greenfield та Lipton, однак російського виробництва. Кава – теж переважно з Росії. Maximus, Fresco.

Фото автора
Фото автора

Помічаю каву Brazelleo. Невже з Бразилії сюди завезли? Адреса виробника – місто Єреван, Вірменія. Серед усього знаходжу український Jacobs. Всі цукерки в «Первом республиканском» донецької фабрики «Конті».

Горілчаний відділ не обійшовся без «Путинки». Але якщо півроку тому тут вона стояла в три яруси, сьогодні – лише десяток пляшок. Російська горілка «Егерь», «Пять озер» та інші. За душу бере, коли бачу «Хортицю» російського розливу.

Фото автора
Фото автора

«Армянский коньяк», грузинський «Старий Кахети». Ігристі вина переважно кримські. Серед звичайних – багато грузинських. Пиво переважно російське. Також є і білоруське. Знайшла українську «Балтику».

Фото автора
Фото автора

В цілому ціни такі ж, як і в Україні. Різниця в дві-три гривні. Щось тут дешевше, щось, навпаки, дорожче.

Фото автора
Фото автора

Прямую до каси. Три працюють. На кожній – черга із семи-восьми людей. Вони не набирають повні корзини, а купують лише найнеобхідніше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG