Доступність посилання

ТОП новини

Хресну ходу УПЦ (Московського патріархату) координують російські спецслужбовці – ветеран АТО


Один із учасників хресної ходи
Один із учасників хресної ходи

Громадські активісти і ветерани бойових дій на Донбасі збирають підписи за заборону хресної ходи УПЦ (Московського патріархату) – говорять, що разом із віруючими прийдуть російські провокатори. Проте представники цієї церкви наголошують – ніяких провокацій не буде, претензій з боку силових і правоохоронних структур до них немає. В той же час Українська православна церква Київського патріархату закликає киян приєднуватися до власної хресної ходи, щоб показати, що Україна не є залежною від Росії.

Ветерани бойових дій і волонтери закликають заборонити проведення хресної ходи Української православної церкви (Московського патріархату). Відповідне звернення планують передати в Київську міську державну адміністрацію у вівторок, а поки що збирають підписи, говорить правозахисниця Олена Розвадовська.

Вважаємо, що хресна хода несе під собою низку проблем
Олена Розвадовська

«Це звернення підписане багатьма активістами, волонтерами. Підписується воно киянами, ми звертаємось також до усіх українців, щоб вони підписалися. Оскільки ми вважаємо, що хресна хода несе під собою низку проблем. Перш за все, ми не впевнені, що ці люди не зроблять заколоту в столиці України», – заявила Розвадовська.

Там присутні люди, які мають військову і спеціальну військову підготовку. Вони відрізняються виразом очей
Олег Бондаренко

Якщо влада не заборонить ходу, ветеран АТО й інструктор морської піхоти Олег Бондаренко обіцяє організувати патрулювання в самому Києві і на в’їздах до нього, щоб не допустити провокацій і кровопролиття. Він переконаний – і в числі учасників ходи, і поблизу людських колон є професіонали з російських спецслужб.

«Пройти таку відстань навіть із перервами, навіть із транспортом, в умовах дефіциту води і їжі важко. Там присутні люди, які мають військову і спеціальну військову підготовку. Вони в гарній фізичній формі і відрізняються виразом очей, екіпіровкою і зовнішнім виглядом», – говорить Бондаренко.

Бачимо усіх – хто йде в колоні, хто рухається біля неї, хто вже перебуває в Києві
Олег Бондаренко

Реагувати на підозрілі дії «атошники» обіцяють суворо. Втім, радять киянам не порушувати закону – звертатися до поліції у випадку незрозумілої поведінки. Самі вони також співпрацюють із правоохоронними органами.

«Ми не будемо чіпати вас до тих пір, поки в Києві не пролиється кров. Ми бачимо усіх – хто йде в колоні, хто рухається біля неї, хто вже перебуває в Києві чи церквах Московського патріархату. Ми про вас знаємо», – заявив ветеран АТО.

Священиків, до яких були питання щодо підтримки війни, вигнали з церкви – УПЦ (МП)

Активісти передали Радіо Свобода кілька фотографій, на яких можна побачити тентовану вантажівку із державними номерами військового зразка, білі символи на чорному тлі, і людей в камуфляжі. Фотографії зроблені 14 липня біля церкви великомученика Димитрія Солунського в Києві.

В ексклюзивному коментарі Радіо Свобода голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ (МП) єпископ Климент сказав, що ця вантажівка привозила до церкви робітників для ремонту іконостасу. За його словами, це була звичайна машина, а не військова.

Взагалі, хресна хода – мирна і неполітична акція віруючих, говорить представник УПЦ (МП). За словами єпископа Климента, 27 липня в столиці очікують не менше від 30 тисяч паломників. Єпископ зауважив, що минулого року на молебень в Києві приїжджало не менше людей і все обійшлося без провокацій. Він також відкинув обвинувачення у тому, що священики УПЦ (Московського патріархату) підтримували бойовиків.

«В мене немає жодного факту, коли б представники СБУ чи інших силових відомств висунули б якісь претензії Українській православній церкві. Були оприлюднені одна чи дві заяви, коли були претензії до кліриків Української православної церкви. Були зроблені певні висновки, і ці священики більше не є членами Української православної церкви», – заявив єпископ Климент.

Провокацій священики обіцяють не допустити і говорять, що контролювати порядок буде, зокрема, поліція. Минулого року також деякі політики обіцяли провокації, але все було мирно, говорять в церкві.

«Співробітники Міністерства внутрішніх справ постійно перебувають в середовищі хресної ходи і ніяких провокаторів, ніяких «георгіївських стрічок» чи чогось іншого там не спостерігали. Це офіційна заява МВС і СБУ», – заявив Климент.

На Київ йде дві колони віруючих – зі сходу і з заходу

У рамках хресної ходи до Києва йдуть дві колони – 3 липня миряни вийшли зі Святогірської лаври (Донецька область), а 9 липня – з Почаївської лаври (Тернопільська область). Вони мають зустрітися в Києві 27 липня. Цього ж дня, як і минулого року, запланований молебень на Володимирський гірці.

Крім дня Хрещення Київської Русі хресний хід присвячено тисячоліттю давньоруського чернецтва на святій горі Афон, що у Греції. 20-21 липня предстоятель Української православної церкви (Московського патріархату), митрополит Онуфрій освятить на горі Афон храм Антонія Києво-Печерського.

Днем пізніше, 28 липня, відбудеться хресна хода Української православної церкви Київського патріархату і, за словами голови Інформаційного управління Київської патріархії Євстратія Зорі, перетинатися ці заходи не будуть.

Євстратій Зоря
Євстратій Зоря

«Хода, яку організував Московський патріархат, покликана, за нашими переконаннями, показати, що Україна віддана «русскому миру», що Україна любить російську церкву і йде за її духовним проводом. І це повинно утверджувати Московський патріархат в Україні, а також бути аргументом перед Константинопольським патріархатом. Мовляв, автокефалія, за якою, у тому числі, Верховна Рада звернулася, не потрібна, тому що український народ підкоряється російській церкві», – заявив Зоря, коментуючи мотиви Московського патріархату.

У день хресної ходи Київського патріархату Московський патріархат буде проводити літургію в Києво-Печерській лаврі.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG