Доступність посилання

ТОП новини

«Ця біда давно могла статись» – активіст про рятувальників, яких накрила лавина сміття


Поблизу Львова шукають трьох рятувальників, які потрапили під величезний завал побутового сміття. Правоохоронці вивчають питання щодо ймовірного перебування під завалом четвертої людини

Львів – На міському сміттєзвалищі, що поблизу Львова, триває пошук трьох рятувальників, крім того, правоохоронці вивчають питання щодо ймовірного перебування під завалом четвертої людини – працівника Львівського комунального підприємства. 30 травня зсунулась лавина побутових відходів і майже 100 тисяч метрів кубічних сміття накрили чоловіків. Пошукові роботи можуть тривати кілька днів. Правоохоронці порушили кримінальне провадження за фактом пожежі на сміттєзвалищі і обвалу сміття на рятувальників.

28 травня ввечері загорівся полігон побутових відходів, а це кілька кілометрів від Львова. Пожежу рятувальники ліквідували зранку наступного дня. Пожежники збирали своє обладнання, як раптом на них обвалилась гора сміття. Причиною зсуву могло стати те, що пожежу гасили водою і нижній шар перегнилих побутових відходів посунувся, потягнувши за собою верхні шари сміття.

Працює 220 осіб, щоб знайти рятувальників
Сергій Дмитровський

«Цілодобово рятувальний підрозділ ліквідовував пожежу на площі 2000 метрів квадратних. О 7. 40 пожежі вже не було, прибирали все з місця обладнання. Зранку не було загрозливої ситуації. О 15-й годині зсув накрив рятувальників, як снігова лавина. Чому так сталось? Причину назве слідство, коли буде все з’ясовано. Працює 220 осіб, щоб знайти рятувальників», – каже Сергій Дмитровський, начальник Головного управління ДСНС у Львівській області.

Шукачі були без засобів захисту

До пошукових робіт залучили і військових курсантів. Але молоді люди були лише з лопатами у руках, без жодного спецодягу, респіраторів, касок, не кажучи про кисневі балони. Стоячи за сотні метрів від задимленого місця, дихати було дуже важко, не кажучи про перебування у задимленому токсичному середовищі безпосередньо. І працювали люди у цих умовах годинами. Як пояснив керівник рятувальної служби, індивідуальні засоби захисту мають лише його підлеглі, а решті видали марлеві маски…Але і цих індивідуальних засобів було обмаль.

Розгортають гори сміття тракторами і технікою, яку надала приватна фірма. Один із тракторів провалився у смітті. Бракує потужної техніки, про це говорили ті, хто займається пошуком рятувальників. Ігор Муравський, голова екологічної комісії Жовківської районної ради, активіст переконаний, що біда на сміттєзвалищі трапилась через бездіяльність влади. Під завалами сміття опинився його товариш.

Причина у тому, що техніка безпеки не дотримана, рятувальники не мали масок і всього іншого. Але все це куплено…Хлопці стояли, багато води, розмокло сміття, з пустоти пішла тріщина
Ігор Муравський

«Вчора був тут, сьогодні вийшов на зміну і нема. Увесь день гасили пожежу, дим був весь час, сталась трагедія – обвалилась частина сміттєзвалища, шириною 20-30 метрів, висота, як дев’ятиповерховий будинок. Чому? Причина у тому, що техніка безпеки не дотримана, рятувальники не мали масок і всього іншого. Але все це куплено…Хлопці стояли, багато води, розмокло сміття, з пустоти пішла тріщина. Це – серйозна проблема, ця пожежа не могла просто так статись, це, як на мене, був підпал. Токсичні дими пішли скрізь, і на Львів зокрема. Гасили, як могли, вогонь, але могли залучити і гелікоптери, військову техніку. Це – екологічна катастрофа», – вважає Ігор Муравський.

Оскільки сміттєва лавина засипала дамбу, то є загроза витоку небезпечних гудронних речовин (відходи, які утворюються при очищенні нафтопродуктів), у яких міститься сірчана кислота. За різними оцінками, на сміттєзвалищі зберігається від 200 до 500 тисяч тон гудронів.

Проблема зі сміттям – давня

Проблема зі сміттєзвалищем, що найбільше у Європі, не вирішується десятиліттями. У 2004 році закінчився термін його експлуатації, який розпочався у 1957 році і займає понад 33 гектари площі. Втім представникам влади вдалося домовитись із селянами, щоб продовжити роботу сміттєзвалища і поетапно його закривати. Львівська обласна адміністрація мала знайти нову земельну ділянку для будівництва сміттєпереробного комплексу. Втім жодна громада не дала на це згоду.

Сміттєзвалище у Грибовичах буде закрите
Олег Синютка

«Тепер після цієї пожежі буде ще складніше вирішити цю проблему, але сміттєзвалище у Грибовичах буде закрите», – заявив голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка, який раніше був заступником міського голови Львова Андрія Садового і добре знає проблему сміттєзвалища.

За останні роки, відколи триває конфлікт зі сміттєзвалищем, сорок три інвестори з чотирнадцяти країн світу пропонували вирішити проблему з переробкою сміття у Львові. Але жодна пропозиція не була підтримана міською владою, тому що неналежним чином були оформлені відповідні земельні ділянки для будівництва сучасного полігону твердих побутових відходів і сміттєсортувального комплексу. На сьогодні, за повідомленням міської ради, вона співпрацює з Європейським інвестиційним банком щодо рекультивації існуючого та будівництва нового сучасного полігону твердих побутових відходів. Усі питання погоджені на урядовому рівні, запевняють міські чиновники. Водночас більшість громадських активістів переконані, що причина відмови у бажанні нажитись.

– Ми не дозволимо, щоб тут будували сміттєпереробний завод, ми нічого не дамо тут робити. Все засипати землею і нехай росте трава.

– Ми не дихаємо тут 60 років, просили Садового закрити тут сміттєзвалище, але нам пообіцяли і все.

– Не можна вікно відчинити. Нам нічого не кажуть, лише, що буде завод сортувальний, але ми нічого не дозволимо. Всі гудрони хай забирають.

– А ми не хочемо, щоб закривався полігон, – думки у жителів сіл поблизу сміттєзвалища різні. Немає одностайності щодо того, що робити з полігоном, як його рекультивувати. Люди навіть показують овочі, що вирощують поруч сміття, куди на городи стікають гудронові ріки. Потім ця зелень продається на львівських базарах. Ніхто не контролює якість цих овочів.

Яка забрудненість цієї території, які шкідливі речовини є у землі, воді, повітрі, який наслідок від пожежі? Санітарно-епідеміологічна і екологічна служби взяли проби для проведення лабораторних досліджень.

Грибовицьке сміттєзвалище – це прибуткове місце. Багатьом не вигідне його закриття, а це є причиною, що західних інвесторів відганяють, каже активіст Ігор Муравський. Опівночі можна побачити тонни посортованого сміття, за яким приїжджають підприємливі особи. Люди вручну відбирають сміття, яке забирають ділки. На Львівщині десятки фірм роками заробляють на вторинній сировині, а тому вигідна безгосподарська і неконтрольована ситуація.

Тут мав би бути один інвестор, один господар. В іншому випадку, буде Чорнобиль
Ігор Муравський

«Тут мав би бути один інвестор, один господар. В іншому випадку, буде Чорнобиль. Тих, що роблять гроші, тут видно, тонни посортованого сміття. Невигідно закривати сміттєзвалище, це великий тіньовий бізнес», – говорить Ігор Муравський.

Роками між міськими і обласними чиновниками тривають конфлікти, хто б мав навести лад на сміттєзвалищі. Та чи спонукатиме трагедія на полігоні до конкретних рішень? Грибовицьке сміттєзвалище вражає масштабами – це гори і гори сміття, висотою в кілька багатоповерхівок. Екологи роками наголошують, що поблизу Львова – «екологічна бомба» сповільненої дії.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG