Доступність посилання

ТОП новини

Мустафа Джемілєв у Канаді говоритиме про геноцид і нові репресії


Кримські татари на одному з мітингів, організованих Конгресом українців Канади, біля консульства Росії в Торонто
Кримські татари на одному з мітингів, організованих Конгресом українців Канади, біля консульства Росії в Торонто

Мустафа Джемілєв у Канаді вшановуватиме жертв геноциду кримськотатарського народу, розповідаючи про нові репресії – президент Канадської асоціації кримських татар Рустем Ірсай

Мустафа Джемілєв, уповноважений президента України з питань кримськотатарського народу, візьме участь в Канаді у вшануванні жертв геноциду кримських татар. Про це журналісту «Крим.Реалії»​повідомив президент Канадської асоціації кримських татар Рустем Ірсай. За його словами, до цієї дати асоціація спільно із Лігою українців Канади та Конгресом українців Канади організовують мітинги в Оттаві й Торонто, на яких планується і виступ пана Джемілєва. Лідер кримськотатарського народу також матиме зустрічі з політичними діячами Канади, на яких інформуватиме, зокрема, про порушення прав кримських татар.

«Наша мета – зробити все, аби на противагу кремлівській пропаганді донести до міжнародної спільноти правду про те, що відбувається в Криму. А там щоденно проводять обшуки в помешканнях кримських татар, продовжуються арешти, зникають люди. Офіційно заборонено вшановувати 18 травня, і тиск російського режиму перед цією датою посилюється з кожним днем», – наголосив Ірсай. Він також висловив вдячність українській громаді за підтримку у спільній боротьбі.

«Ми підтримуємо всіх, хто підтримує українську державу»

У березні цього року ліга українців та асоціація кримських татар підписали меморандум про співпрацю. Як зазначив «Крим.Реалії»​ голова Ліги українців Канади Орест Стеців, його підписання є продовженням зв'язку, який ліга має з кримськими татарами з 1993 року. Саме тоді ліга підписала меморандум про співпрацю з делегацією кримських татар, яку очолював Мустафа Джемілєв. «Ми продовжуємо цю співпрацю і тому підписали меморандум з Канадською асоціацією кримських татар. Ми, можна так сказати, є друзі у боротьбі проти нашого спільного ворога. Це є до великої міри моральна підтримка, але не лише моральна. Ми разом радимося, як іти вперед», – наголосив Стеців. За його словами, асоціація потребує фінансової допомоги і технічної підтримки, хоча має своїх дослідників, істориків. Тож ліга підтримує своїх партнерів, де спроможна підтримувати, а кримські татари, у свою чергу, також підтримують лігу українців. «Ми підтримуємо всіх, хто підтримує українську державу й український народ, не лише кримських татар», – наголосив Орест Стеців. За його словами, зараз організації планують спільні заходи до Дня депортації.

«Ми скооперувалися з українською громадою, увійшли в неї, при цьому організувавши власну асоціацію кримських татар Канади, стараємося бути корисними один одному», – зазначає лідер канадської асоціації кримських татар Ірсай. За його словами, татар у Канаді відносно мало і тому допомога від української громади й українських організацій, зокрема, Ліги українців Канади, є неоціненною, бо «вони мають великий досвід роботи з урядом, в питанні організації матеріальної допомоги і збору коштів, проведенні акцій протесту тощо».

Глава Ліги українців Канади Орест Стеців (ліворуч) і президент Канадської асоціації кримських татар Рустем Ірсай підписують 24 березня цього року меморандум про співпрацю
Глава Ліги українців Канади Орест Стеців (ліворуч) і президент Канадської асоціації кримських татар Рустем Ірсай підписують 24 березня цього року меморандум про співпрацю

Завдяки Канадській асоціації кримських татар посилився вплив на політиків

«Два з половиною роки тому, коли почалися події на Майдані, при Конгресі українців у Торонто було створено комітет Євромайдан-Канада, і багато членів кримськотатарської громади прийшли туди з великим бажанням щось робити», – зазначив в інтерв'ю «Крим.Реалії» голова Конгресу українців Канади (відділення Торонто) Тарас Багрій. За його словами, Рустем із колегами прийшли в комітет, побачили як йде робота і самі стали активними учасниками демонстрацій, які комітет і конгрес організовували біля російського консульства у Торонто. Нещодавно вони брали участь і в акції на підтримку Надії Савченко.

Кримські татари створили свою асоціацію в Канаді, від чого є обопільна вигода, пояснює Багрій, бо якби їхня організація стала однією зі складових Конгресу українців Канади, то це була б, скажімо 53-я, на сьогоднішній день, складова організації, які на загал представляє Конгрес від імені української громади Торонто, маючи лише один голос перед парламентом Канади. «Оскільки кримські татари створили, так як ми радилися, окрему Асоціацію кримських татар, вихідців з України, то тепер ми, працюючи спільно, маємо два голоси, з якими ми можемо іти до політиків. З одного боку – Конгрес, а з іншого – асоціація кримських татар Канади. Тож тепер ми маємо більший вплив на політиків, які працюють у парламенті Канади», – наголосив Тарас Багрій, лідер Торонтівського відділення Конгресу українців. На його переконання, від цього виграє вся українська громада.

Голова Конгресу українців Канади (відділення Торонто) Тарас Багрій у робочому кабінеті
Голова Конгресу українців Канади (відділення Торонто) Тарас Багрій у робочому кабінеті

«Крим – це невід'ємна частина України, а кримське питання – складове українського питання у вирішенні конфлікту»

Водночас політолог Антон Сестрицин зазначив в інтерв'ю «Крим.Реалії», що ще трохи завчасно говорити про якісь розвинуті відносини між українською та кримськотатарською громадами, хоча перші кроки у вибудовуванні цих відносин були зроблені ще в 90-і роки. Ліга українців Канади ще тоді розпочала з татарами співпрацювати, але, на його переконання, не було якоїсь такої великої потреби, і ця тема потроху згасла. «Зараз підписано новий меморандум про співпрацю між Лігою українців Канади та Канадською асоціацією кримських татар через події в Криму, через ті репресії, що там відбуваються над кримськими татарами й українськими активістами, над Меджлісом, який заборонено», – зазначив Сестрицин. На його думку, українська громада, зважаючи на свій вплив, допомагатиме кримським татарам, чим зможе, адже Крим – це невід'ємна частина України, а кримське питання – складове українського питання у вирішенні конфлікту. Тобто питання розвитку українсько-кримськотатарських відносин у Канаді є на часі, і вони розвиватимуться, – зазначив політолог Антон Сестрицин.

Акція протесту біля консульства Росії в Торонто
Акція протесту біля консульства Росії в Торонто

Оригінал публікації – на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG