Доступність посилання

ТОП новини

Вони б мене замучили там за правду – житель Чечні, який поскаржився Путіну на Кадирова


Рамазан Джалалдінов
Рамазан Джалалдінов

Рамазан Джалалдінов, який розкритикував чеченську владу, ховається в Дагестані

Житель чеченського села Кенхі Шаройського району Чечні Рамазан Джалалдінов, який поскаржився президенту Росії Володимиру Путіну на погані дороги і корупцію, покинув республіку, побоюючись переслідувань. За даними російського телеканалу «Дождь», зараз він перебуває на території Дагестану. Невдовзі після того, як відеозвернення було опубліковане, голова Чечні Рамзан Кадиров заявив, що вся викладена Джалалдіновим інформація – брехня. 1 травня 56-річний чеченець поскаржився на Кадирова генпрокурору Росії Юрію Чайці, вимагаючи дати правову оцінку діям виконувача обов’язків голови Чечні. ЗМІ також повідомляли про затримання водія Магомеда Шаріпова, який привіз журналіста «Дождя» в село Кенхі. Пізніше його відпустили.

Звернення до генпрокурора Росії Юрія Чайки розміщене на сторінці Рамазана Джалалдінова «ВКонтакте». У ньому мовиться про те, що дії Рамзана Кадирова «неправомірні і обмежують його цивільні права». Джалалдінов зазначає, що, згідно із законом, в Росії всі рівні – «що пастух, що патріот», тому він сам не може давати ніяких оцінок, тому і звертається до Генпрокуратури. «Я людина літня, я не зміг більше терпіти і приховувати правду. Якщо перераховані мною факти підтвердяться, прошу негайно повернути мені мої права і свободи. Якщо ні – покарайте мене, відповідно до Конституції», – пише Джалалдінов.

Своє гучне відеозвернення до президента Росії Володимира Путіна Джалалалдінов виклав на Youtube напередодні традиційної «прямої президентської лінії». У ролику чоловік на тлі напівзруйнованих будинків і вулиць, які явно потребують ремонту, розповідає про те, що за всі роки мирного життя після Другої чеченської війни федеральні гроші так і не дійшли до села. За будь-які субсидії з Москви людей змушують платити чиновникам відкати в розмірі третини суми. Джалалдінов взяв на себе сміливість стверджувати, що відкати повертаються і в Москву.


Чеченська влада спростувала викладену Джалалдіновим інформацію. На офіційному телеканалі «Грозний-ТВ» вийшов репортаж, в якому односельці Рамазана Джалалдінова стверджують, що в їхньому селі все добре, а сам Джалалдінов буває там лише наїздами.

Я доросла людина, а мені тикали, просили вибачитися. Вони б мене замучили там за правду

В інтерв'ю Радіо Свобода Рамазан Джалалдінов розповів, чому він поїхав з Чечні до Дагестану і чому боїться повертатися в рідне село Кенхі:

– Ви самі бачите, що буває з тими, хто звертається (зі скаргами – ред.), – над ними знущаються. Я доросла людина, а мені тикали, просили вибачитися. Вони б мене замучили там за правду.

– Чи відчуваєте Ви себе в безпеці в Дагестані і що збираєтеся робити далі?

– Поки я тут в безпеці, але я не в змозі ховатися довго, у мене на утриманні дружина, діти, вони нічим не заробляють, я можу думати поки тільки про це.

– У своєму зверненні Ви говорили про поганий стан доріг в Чечні, про відкати. Вас особисто це торкнулося?

– Це торкнулося не тільки мене особисто, а всіх, хто живе в нашому селі. І я про це розповів. На жаль, «Дождь» показав не все, що знімали, 100 осіб прийшло на зустріч із журналістом, в цій кімнаті не було місця, всі хотіли розповісти, що з ними було, – і про відкати, про те, що відкат від отриманої компенсації забирали, навіть погрожуючи пістолетом.

– А потім Ваші односельці розповіли телеканалу «Грозний-ТВ», що в селі все добре, а Ви взагалі там рідко з'являєтеся...

Після мого ролика жителів села зібрали вночі. Зібрали всіх вчителів, директора школи і голову адміністрації. Вони проводили репетицію цього репортажу на «Грозному-ТВ» – як знімати, що зробити, що говорити. Ще вони просили вчителів сказати, що я – псих, інакше мене вб'ють. Мою сестру за 100 тисяч рублів просили сказати, що я – псих. Її чоловіка просили

– Після мого ролика жителів села зібрали вночі. Зібрали всіх вчителів, директора школи і голову адміністрації. Вони проводили репетицію цього репортажу на «Грозному-ТВ» – як знімати, що зробити, що говорити. Ще вони просили вчителів сказати, що я – псих, інакше мене вб'ють. А якщо ви так скажете, то його можна пожаліти і залишити. Тому заради його життя і заради його сім'ї скажіть, що він псих. Люди не пішли на це. Мою сестру за 100 тисяч рублів просили сказати, що я – псих. Її чоловіка просили. Вони на це не пішли. І на цю зустріч ніхто не прийшов, крім вчителів. А вони були змушені піти – вони бюджетники.

– Хто несе відповідальність за ситуацію в Чечні – за корупцію, відкати?

– Повинен нести голова Чеченської республіки Рамзан Кадиров. Але він не несе. Він каже, що не може до мене додзвонитися, щоб все обговорити. Я йому відправив свій номер телефону, адресу, контакти.


– Чи може Ваше звернення до президента Росії Володимира Путіна змінити ситуацію в Чечні? На що Ви сподівалися, коли зверталися до нього?

Основна моя надія – на правозахисників і на народ. Я на Путіна і Кадирова анітрохи не сподіваюся

– Основна моя надія – на правозахисників і на народ. Я на Путіна і Кадирова анітрохи не сподіваюся.

Джалалдінов стверджує, що першу скаргу президенту написав ще в 2006 році, а в 2007 році його за це засудили на два з половиною роки умовно. Після другої скарги його заарештували на 13 діб і кинули в підвал. У 2011 році його покарали за опір владі на п'ять років умовно, але потім змінили вирок на три роки загального режиму (згодом термін був скорочений до півтора року, стверджує житель Чечні). За його словами, він кілька разів був в приймальні президента Росії, намагався скаржитися до правозахисних організацій, звертався до голови адміністрації села, але всі спроби закінчилися безуспішно.

Раніше ЗМІ повідомляли, що 30 квітня в Чечні був затриманий водій Магомед Шаріпов, який привіз в село Кенхі журналіста російського телеканалу «Дождь» Василя Полонського. Полонський спочатку прибув до Дагестану на зустріч із Рамазаном Джалалдіновим, який поскаржився Володимиру Путіну на погані умови життя в селі Кенхі. З Дагестану журналіст попрямував в Кенхі, де зустрічався з місцевими жителями. Пізніше, 30 квітня, ЗМІ повідомили про затримання двох жителів села Кенхі, які спілкувалися з журналістом Полонським, – Джанмірза Алідібірова і Хизбул Ахмедова. Уточнюється, що Шаріпова вже відпустили. Рамазан Джалалдінов вважає, що всі троє були затримані через те, що правоохоронні органи «хочуть вийти» на нього.

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG