Доступність посилання

ТОП новини

Нижня палата парламенту Франції ухвалила резолюцію про зняття санкцій ЄС із Росії


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Національна асамблея – нижня палата парламенту Франції – ухвалила резолюцію про зняття європейських санкцій з Росії.

При цьому в голосуванні брав участь лише 101 депутат із 577. Із тих, хто голосував, «За» висловились 55 законодавців, «Проти» – 44, два депутати утрималися.

Як зазначає кореспондент Радіо Свобода, резолюція має поки що більш декларативний, ніж практичний, характер, і останнє слово залишається за Брюсселем, адже мова йде про європейські економічні санкції. Документ закликає уряд «не відновлювати обмежувальні заходи і економічні санкції, накладені Європейським Союзом на Росію». Цей заклик іде врозріз з офіційною позицією Парижа.

«За» резолюцію висловилися всі депутати з правої, правоцентристської і праворадикальної опозиції, які брали участь у голосуванні, а також двоє депутатів від правлячої Соціалістичної партії і один – від Радикальної лівої партії. Автор документа Тьєррі Маріані, екс-міністр транспорту, депутат від партії «Республіканці» Ніколя Саркозі – найбільшої правоцентристської партії Франції. У парламенті Маріані представляє інтереси французьких громадян, які проживають за кордоном.

Тєррі Маріані під час його візиту до Севастополя у 2015 році
Тєррі Маріані під час його візиту до Севастополя у 2015 році

Відкритим залишається питання, з якої причини лівий і лівоцентристський табір був погано мобілізований в день голосування щодо резолюції про санкції. На думку деяких оглядачів, причина в тому, що, незважаючи на офіційну позицію французького уряду, згідно з якою санкції з Росії повинні бути зняті лише після врегулювання конфлікту довкола України, неофіційно більшість лівоцентристів у Франції вважають антиросійські санкції контр-продуктивними як для своєї країни, так і для Євросоюзу загалом.

XS
SM
MD
LG