Доступність посилання

ТОП новини

Земесардзе» – народне ополчення Латвії


Створене одразу після набуття незалежності Латвії добровільне воєнізоване громадське формування самооборони «Земесардзе» («Охорона краю»), сьогодні стало основою захисту сухопутної території країни й важливою складовою частиною Національних збройних сил Латвії. У зв’язку з останніми подіями в Україні, інтерес до служби в «Земсардзе» серед латвійців різко зріс.

Нещодавно 45-й батальйон забезпечення «Земесардзе» у Кулдизі поповнився новими ополченцями. Вони склали присягу й стали повноправними земесаргами.

«Усвідомлюючи відповідальність перед своїм народом і законом, присягаюся бути відданим Латвійській Республіці, її Конституції та уряду. Не жаліти сили, здоров’я і життя, щоб захистити Латвійську державу та її незалежність», – читає текст присяги Маріс Грінбергс.

Головна функція латвійського «Земесардзе» – підготовка громадян до охорони держави. На відміну від професійної армії, в народне ополчення приймаються громадяни Латвії віком від 19 до 55 років, чоловіки й жінки. Відмовляють лише тим добровольцям, які мають судимість.

У латвійському «Земесардзе» служать майже 8 тисяч добровольців. Щороку до лав латвійського народного ополчення приймають 500 добровольців. Середній термін служби складає 8 років Земесарги – це люди, які опановують військові знання у вільний від роботи час, зокрема у вихідні дні, а також у перебігу батальйонних навчань, що відбуваються щокварталу.

«Головна відміна земсаргів у тому, що у повсякденному житті – це цивільні люди, які виконують не військову, а цивільну роботу», – зазначає командир «Земесардзе» Латвії Леонід Калниньш.

Він каже, що останнім часом інтерес до вступу в ополчення зростає. Лише за перші три місяці поточного року до лав «Земесардзе» вступило 127 латвійців, що на третину більше, ніж в аналогічний період минулого року. В основному, це особи молодші від 35 років.
Коли допомагаєш охороняти країну, то й сам себе краще почуваєш

«Останнім часом багато латвійських хлопців, спостерігаючи за подіями в Україні, поповнили лави земесаргів. Сам я підприємець. Час для служби в «Земесардзе» я знаходжу, якщо треба, колеги підміняють», каже земесаргс Райво Тейванс.
А студент Мур’янської спортивної гімназії Маріс Лануманіс наголошує, що прийшов у народне ополчення з міркувань ідейної мотивації: «Коли допомагаєш охороняти країну, то й сам себе краще почуваєш».

Бути земесаргом – це честь і обов’язок перед державою

Закон «Про Земесардзе Латвійської Республіки» був ухвалений 23 серпня 1991 року. За словами капітана 3-ї Латгальської бригади «Земесардзе» Валдіса Сілапетеріса, тоді земесаргам бракувало обмундирування, зброї, техніки, спеціального спорядження, була відсутня навчальна база. Не приховує він, що на початку інколи до лав ополчення потрапляли люди із заплямованою репутацією.

Нині, за словами капітана «Земесардзе», застосовується спеціальна система відбору спеціалістів, яка враховує стан здоров’я кандидатів, їхнє ставлення до алкоголю, наркотичних речовин, а також чи мав кандидат проблеми із законом. Після цього надається тримісячний випробувальний термін.

«Вони повинні зрозуміти – що це обов’язок перед державою, що одягнувши форму, ще не стаєш військовим. Вони повинні зрозуміти те, як відбувається навчання. Вони мають бути готовими взяти зброю і захищати свою державу», – каже Валдіс Сілапетеріс.

Латвійські земесарги мають гарну матеріально-технічну, збройну й тренувальну бази. До складу «Земесардзе» входять 18 спеціалізованих батальйонів, розділених на три округи оборони. Латвійське ополчення має структуру «бригада – батальйон – рота».

До складу «Земесардзе» також входить молодіжна рота «Яунсаргі». Командний склад ополчення укомплектований військовими, які закінчили Національну академію оборони, зарубіжні військово-навчальні заклади або курси офіцерів ополчення.

Після вступу Латвії до НАТО одне з головних завдань «Земесардзе» – створення і навчання спеціалістів батальйонів спеціалізованої бойової підтримки та військового забезпечення на базі Піхотного батальйону «Земесардзе».

Земесарги краще оборонятимуть державу у випадку «кримського сценарію»

Аналізуючи події в Україні, латвійські фахівці у сфері оборони вважають, що саме земесарги зможуть краще захищати державу, якщо в країні відбудеться щось схоже на кримський сценарій.

«Ситуація, що склалася в Україні, примушує нас переглянути наші пріоритети. Ми бачимо, що «Земесердзе» слід зміцнювати», – зазначив міністр оборони Латвії Раймондс Вейоніс.

Нині латвійське народне ополчення допомагає державним інституціям у забезпеченні громадського порядку, ліквідації аварій та стихійного лиха. Земесарги в оперативному порядку надають допомогу поліції, прикордонним, працівникам громадянської оборони, пожежникам.

Кошти земесарги за свою діяльність не отримують. Їм оплачують дорогу, харчування, вони безкоштовно отримують військові знання, опановують навички володіння зброєю.

Свою професійну підготовку та знання з різних військових спеціальностей латвійські земесарги засвідчили у перебігу участі у міжнародних миротворчих місіях в Косові, Іраку, Боснії та Афганістані.

Латвійські ополченці мають тісні зв’язки зі схожими організаціями у світі – Мічіганською національною гвардією США, народним ополченням у Литві та Естонії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG