Доступність посилання

ТОП новини

Кримські татари знову рятують Україну – від сепаратизму


Масові сутички мітингувальників під кримським парламентом
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Масові зіткнення мітингувальників під кримським парламентом

26 лютого у Сімферополі під стінами кримському парламенті вирували пристрасті. Тут, фактично, в рукопашну зійшлися тисячі людей. З одного боку ті, які підтримують український статус Криму, а з іншого ті, що виступають за його приєднання до Росії. Після багатогодинного протистояння проукраїнські мітингувальники прогнали проросійських. Однак, це не єдиний підсумок цього бурхливого дня в Сімферополі.

Важливим стало те, що в середу керівництво місцевого парламенту не змогло провести позачергову сесію, де могли розглядатися сепаратистські питання. І хоча спікер Володимир Константинов та керівник партії «Російська єдність» Сергій Аксьонов публічно запевнювали, що вони не сепаратисти, а виступають лише за збереження прав кримчан та автономії, значна частина кримчан їм не повірила.

Понад 10 тисяч кримських татар і кримчан інших національностей – активістів кримського Євромайдану – прийшли виступити проти можливих сепаратистських рішень Верховної Ради Криму. Скандували вони не лише «Слава Україні!», «Банду геть!», «Крим не Росія!», але й «Аллах акбар!». Їм протистояло до 5 тисяч активістів проросійських організацій.

Після тривалої штовханини і низки дрібних зіткнень сепаратистів відігнали від кримського парламенту. Слід сказати, що і Рефат Чубаров, і Сергій Аксьонов кілька разів запобігли серйозним сутичкам. Зрештою, їх не уникнули – за попередніми даними постраждали щонайменше 11 осіб, вони отримали незначні ушкодження. Було повідомлення, що одна людина померла від серцевого нападу, але пізніше правоохоронці це спростували, літній чоловік перебуває в реанімації.

Після того, як проросійських активістів вигнали з-під парламенту автономії, близько півтора десятка мітингувальників із криками «Аллах акбар!» увірвалися до холу парламенту і вимагали, щоб до них спустилися «сепаратисти», пізніше вони покинули приміщення. Спікер Константинов ні до мітингувальників, ні до журналістів так і не вийшов. Натомість, Рефат Чубаров закликав усіх учасників масових акцій розходитися по домівках і спільно охороняти мечеті і церкви від можливих провокаторів.

У Севастополі – безвладдя, бо там немає кримських татар?

В Севастополі ситуація набагато серйозніша, аніж в сусідній автономії. Там, фактично, повне безвладдя. Глава міської державної адміністрації Володимир Яцуба подав у відставку і втік, натомість обраний на мітингу «народний мер» Олексій Чалий, який не має українського громадянства, намагається перебрати владу.

У середу зранку він разом із прихильниками захопив приміщення адміністрації. Чалий уже розпорядився створити «антитерористичний центр» і «народне ополчення», пообіцяв фінансувати севастопольський підрозділ «Беркута». З учорашнього дня на в’їздах до міста встановлені капітальні блок-пости, автотраси перегороджені бетонними плитами. Севастопольський прокурор Ігор Пілат залишив це без реакція і подав у відставку.

Російські військові у місті і далі перебувають у стані підвищеної готовності, кілька БТРів перебуває на території штабу Чорноморського флоту Росії. У місті можна побачити більше російських військових патрулів.

Якби раніше українська влада не обмежувала б процеси повернення раніше депортованих кримських татар до Севастопольської зони, то ситуація в цьому місті була б зовсім іншою, вважає голова кримської філії Товариства вчених імені Тараса Шевченка Петро Вольвач. Він переконаний, що татари знову рятують Україну від сепаратизму в Криму і тому нова українська влада мусить відповідально поставитися до проблеми відновлення прав і захисту інтересів кримськотатарського народу.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG