Доступність посилання

ТОП новини

Кримський парламент уже не хоче сепаратизму


Сімферополь – Анонсована на п’ятницю «сепаратистська» сесія кримського парламенту не відбулася. Натомість депутати з більшості зібралися на розширене засідання фракції Партії регіонів, де обговорили політичну ситуацію в Україні і висловилися за її територіальну цілісність. Сам спікер Верховної Ради Криму регіонал Володимир Константинов, попри обіцянку, до журналістів не вийшов. А Служба безпеки України тим часом пригрозила «окремим політикам» відповідальністю за сепаратизм.

Володимир Константинов
Володимир Константинов
Із вечора четверга до обіду п’ятниці Крим перебував у тривожному очікуванні позачергової сесії кримського парламенту. Напередодні голова Верховної Ради Криму Володимир Константинов, перебуваючи у Москві, допустив можливість від’єднання Криму від України. Водночас, з’явилася інформація про те, що, прибувши до Сімферополя, він скличе позачергову сесію, на якій можуть розглядатися сепаратистські питання.

Однак зранку стало відомо, що сесії не буде, натомість відбудуться збори фракції регіоналів. Попри це до будівлі кримського парламенту прийшли як прихильники, так і супротивники українського статусу Криму. Останні – радикали з угруповання «Народно-визвольний рух» – напали на людей під українським прапором. Вони зламали прапор і поранили одного з мітингувальників. При цьому міліція була досить пасивною.

Представники проросійських радикалів, до який вийшов перший віце-спікер місцевого парламенту Сергій Донич, закликали депутатів негайно відновити дію кримської конституції 1992 року, яка проголошувала півострів майже самостійною державою. Донич подякував радикалам за підтримку, але заявив, що питання статусу Криму на зборах фракції не обговорюватиметься.
Активісти проросійських організацій, Сімферополь
Активісти проросійських організацій, Сімферополь

Інший заступник спікера Григорій Іоффе сказав Радіо Свобода, що на закритому засіданні обговорювали питання повернення кримських силовиків із Києва, поховання загиблих і проблем забезпечення нормального функціонування житлово-комунального господарств, а зовсім не якісь сепаратистські теми.

«Тональність депутатів і спікера, які виступали, зводилася до того, що у цих складних умовах слід зробити усе для збереження стабільності та конституційного ладу і що кримський парламент традиційно виступає за цілісність країни», – зазначив Григорій Іоффе.

Підсумки ж візиту голови Верховної Ради Криму Володимира Константинова до Москви залишилися невідомими – спікер відмовився спілкуватися з журналістами. У парламентській прес-службі припустили, що він зробить це наступного тижня.

Рефат Чубаров
Рефат Чубаров
Сепаратисти злякалися – Чубаров

Голова Меджлісу Рефат Чубаров в інтерв’ю Радіо Свобода висловив сумнів у цьому. За його словами, можливо, Константинову незабаром вже доведеться давати пояснення правоохоронним органам. Сьогодні Служба безпеки України заявила, що вживатиме жорстких заходів для припинення зазіхань на територіальну цілісність країни і притягнення до відповідальності всіх причетних до такої діяльності. Зокрема, проти тих, хто розпочав «вести сепаратні переговори з представниками іноземних держав... про можливе розділення країни на декілька частин».

Рефат Чубаров повідомив, що велика кількість кримських татар була готова у п’ятницю увійти до приміщення Верховної Ради Криму, якби регіонали таки скликали позачергову сесію. На його думку, це, а також зміна політичної ситуації в країні зупинили сепаратистів.

Константинов дуже довго вагався між виконанням обіцянок, яких він надавав у Москві і реальністю, яка зараз склалася в Україні
Рефат Чубаров
«Пан Константинов дуже довго вагався між виконанням тих обіцянок, яких він надавав у Москві і тією реальністю, яка зараз склалася в Україні. У нього переміг інстинкт самозбереження», – вважає Рефат Чубаров. Він вважає, що за цих обставин керівництво парламенту має піти у відставку, а Верховну Раду Криму слід розпустити.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG