Доступність посилання

ТОП новини

Новий податок для заможних: експерти кажуть – можна оминути


Київ – З нового року в Україні запровадили новий податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Податок, за задумом, ляже на плечі власників великих помешкань та тих, хто має більше однієї квартири. Щоправда, суми, які стягуватимуться, будуть незначними. Деякі експерти вже кажуть: ефективність нового податку – в тому вигляді, яким його прописали в Україні, – є сумнівною.

Податок на нерухомість становитиме 1-2,7 відсотка від мінімальної зарплати за квадратний метр. Стягуватимуть його з житлової нерухомості площею понад 120 квадратних метрів для квартир і 250 квадратних метрів – для будинків.

Це місцевий податок і з нього фінансують більшість потреб місцевої громади. Такий податок мають платити всі громадяни. Зрештою, це і відбувається без особливих складнощів, наприклад, у західних державах.

Але, щоб не виникало питань, має діяти відкритий реєстр, де зафіксовані майнові права, зауважують фахівці. Тобто, має бути зафіксована і відкрита інформація – кому саме належить певна нерухомість, на якій підставі й у скільки вона оцінена. Коли це все відомо, кожен платник бачить, що податок вирахуваний справедливо і сусід сплачує не за заниженою вартістю.

Хто не заховався, той і платить
Тетяна Монтян
Як зазначає юрист Тетяна Монтян, в Україні формалізоване не все майно і тому людей оподатковуватимуть за принципом «хто не заховався, той і платить». Крім того, в Україні база оподаткування – передусім це метраж, і вже потім – вартість.

Соціальна справедливість, як її розуміють українські можновладці

А як зазначає інший юрист Віктор Кобилянський, цей новий податок на нерухоме майно є певним чином запровадженням соціальної справедливості, як її розуміють українські можновладці.

«Йдеться про те, щоб зробити якийсь податок для заможних, для тих, у кого багато нерухомості (наприклад, не одна квартира, а кілька, починаючи з певного метражу). А те, що більше, плати додатковий податок», – пояснює Віктор Кобилянський.

На думку Віктора Кобилянського, ефективність цього нового податку є доволі сумнівною. Адже в Україні залишається дуже популярним такий вид спорту, як «оптимізація оподаткування». І у заможних потенційних платників нового податку вистачить консультантів і ресурсів для уникнення для себе такого стягнення.

Те, що наші можновладці самі є дуже «злиденними» людьми, загальновідомо. Як правило, у них багаті родичі
Віктор Кобилянський
«Те, що наші можновладці самі є дуже «злиденними» людьми, загальновідомо. Тобто, як правило у них багаті родичі, на яких оформлені гектари землі, маєтки та все, все інше», – констатує юрист.

Віктор Кобилянський вважає запровадження нового податку передусім піар-акцією політиків – мовляв, влада спонукає багатіїв на законних підставах ділитися із державою у той час, коли грошей у скарбниці бракує. Ділитися в тому числі на користь бідних. Хоча все це робитиметься знову ж таки в основному на рівні декларацій, прогнозує експерт.

За нормами Податкового кодексу України, не оподатковується новим податком:

– нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, об’єкти житла, які перебувають у власності держави або територіальних громад (їх спільній власності);
– об’єкти житла, розташовані в зонах відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, визначені законом;
– будівлі дитячих будинків сімейного типу;
– садовий або дачний будинок, але не більше одного такого об’єкта на одного платника податку;
– об’єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним сім’ям та прийомним сім’ям, у яких виховують троє і більше дітей, але не більше одного такого об’єкта на сім’ю;
– гуртожитки.

Новий податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, складатиме не дуже велику суму, констатують експерти. Цей податок більше запроваджують для адміністрування – заради обліку майна.
Чи згодні українці платити податок на нерухоме майно?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG