Доступність посилання

ТОП новини

Хто в Україні сплачуватиме податок на розкіш?


Київ – В Україні податком вирішили обкладати не багатіїв, а предмети розкоші. Відповідний закон найближчим часом може ухвалити Верховна Рада. Текст документа багаторазово доповнювали і редагували. Автори законопроекту запевняють, що їм вдалося добитися чіткої градації предметів «розкоші» і встановити оптимальну суму, яка буде по кишені людям. Водночас, опозиція не вірить, що прибічники податку серед влади будуть його платити, і розповідає про «шпарини», через які можна приховати своє майно. Фахівці ж сходяться на тому, що це звичайний передвиборчий піар.

Об’єктом оподаткування є житлова нерухомість – квартира із загальною площею понаж 200 квадратних метрів, дачний будинок (понад 500 квадратних метрів) та інші об’єкти, які перебувають у власності одного платника податку (600 квадратних метрів), сказано у тексті законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування багатства та предметів розкоші».

У Комітеті Верховної Ради з питань бюджету зауважують, що градація предметів оподаткування дуже чітка і враховує спірні ситуації. Наприклад, якщо ви маєте нерухомості більше, ніж на 600 квадратних метрів, але вона не підпадає під дію прямого податку на розкіш, то така нерухомість буде оподатковуватись за загальними ставками – 2 відсотки від мінімального прожиткового мінімуму, пояснює заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Владислав Лук’янов.

«Два відсотки від мінімальної заробітної плати – це приблизно 20 гривень, якщо квартира має 240 квадратних метрів, то ми отримаємо суму податку за рік – 4800 гривень. Це нормальний, поміркований податок, який зможуть люди сплачувати», – зауважує Лук’янов.

Депутати не розголошують, скількох людей може стосуватися новий податок, чи яку суму вдасться зібрати з його допомогою до бюджету. Але, за оцінкою фахівця з консалтингової компанії з нерухомості SV Development Сергія Костецького, про істотні суми не йдеться.

«Ми проводили моніторинг у березні цього року. Кількість квартир в Україні з площею більшою за 200 квадратних метрів складає 3 відсотки від загальної кількості українського житла, ­– повідомив він Радіо Свобода.

Податок на розкіш – це як битва бджіл проти меду – Павловський

Б’ютівець Андрій Павловський називає ситуацію з законопроектом «битвою бджіл проти меду» і не вірить, що його автори, заможні люди, зможуть свідомо нашкодити собі.
Олігархи, які володіють великим капіталом, як і вивозили гроші і майно в офшорні зони, так і вивозитимуть
Андрій Павловський

«Якщо самі мільярдери пишуть цей закон, то зрозуміло, що пишуть вони його так, щоб їх статки не постраждали, – каже він. – Насправді його будуть сплачувати лише одиниці, та й то представники середнього бізнесу. Олігархи, які володіють великим капіталом, як і вивозили гроші і майно в офшорні зони, так і вивозитимуть. І не сплачувати ні копійки, які вони й зараз не сплачують».

Щоб законопроект був справедливим, Павловський радить закрити офшорну шпарину, збільшити орендну плату за користування природними ресурсами, запровадити прогресивну шкалу оподаткування. Адже зараз вона в Україні просто смішна (14-17 відсотків), в той час як у Франції та Сполучених штатах Америки вона складає 40 і більше відсотків.

Експерти розцінюють податок як черговий передвиборчий піар

Брати приклад з прогресивних європейських країн радить і експерт Павло Розенко. Він звертає увагу на те, як в цих країнах оподатковується капітал, скажімо у Франції і Німеччині. «Мова там йде перш за все про те, як оподатковується капітал. Тобто діляться з бідними люди ті, які мають величезний капітал у вигляді накопичень, великих заощаджень, цінних паперів тощо», – зауважує Розенко.
Це звичайна передвиборча риторика законопроект виписаний так, щоб багаті жодних податків на розкіш не сплачували
Павло Розенко

Що ж до українських реалій, то, на думку експерта, це не більше, ніж передвиборчий піар. «Це звичайна передвиборча риторика, адже жодних результатів законопроект не несе. Очевидно, що законопроект виписаний так, щоб багаті люди жодних податків на розкіш не сплачували», – зазначає Павло Розенко.

За даними Державної податкової служби, за станом на минулий рік в Україні доходи на суму понад 1 мільйон гривень задекларувала 2291 особа, з них у Києві – 916. Про свої житлові умови податковій вони не зголошували.

Запис випуску «Європа на зв’язку»:
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:11:33 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG