Доступність посилання

ТОП новини

Аварії на шахтах: винними знову зроблять «стрілочників»?


Сьогодні урядова комісія має оприлюднити попередню версію причин аварії на шахті «Суходольська-Східна», яка забрала життя 26 гірників. Унаслідок двох інцидентів, що сталися наприкінці минулого тижня у Луганській та Донецькій областях, загинуло 37 шахтарів. Прем’єр-міністр Микола Азаров вважає, що причиною аварії на шахті імені Бажанова у Макіївці була халатність і невиконання своїх обов'язків посадовими особами підприємства. Натомість голова Незалежної профспілки гірників України, народний депутат від БЮТ Михайло Волинець стверджував в ефірі Радіо Свобода, що відповідальність за останні аварії можуть знову покласти на «стрілочників».

–Ви заявляли, що Вас, як голову Незалежної профспілки гірників, не включили до складу Державної комісії із розслідування причин аварії на шахті «Суходольська-Східна». Чому так сталося?

–Дійсно, не тільки мене не включили до складу Державної комісії з розслідування причин цієї аварії, а й голову первинної організації Незалежної профспілки гірників Анатолія Бартошика. І, думаю, що в цьому випадку (як і в попередніх) ніколи не назвуть істинну причину аварії, тому що тоді доведеться притягати до відповідальності справді винних осіб. Як показує практика, завжди намагаються зробити винними «стрілочників» або покласти відповідальність на шахтарів, які загинули під час аварії. І в даному разі я звинувачую не власника (шахти – РС), не його представників на підприємстві, а уряд, який свідомо не включив представників Незалежної профспілки гірників до складу Державної комісії. І як наслідок – не допускають пресу, не дають повну інформацію. Такі випадки можуть повторюватися на інших підприємствах, в інших областях, в інших галузях промисловості. Тобто, влада, яка мала б захищати кожного громадянина України, на кожному робочому місці, всім публічно демонструє, що вона буде на боці олігархів, роботодавців.

–У Вас є інформація, що могло бути причиною останніх аварій на українських шахтах?

–Як гірничий інженер я міг би назвати сотню причин, які могли б призвести до аварії. І поки що важко коментувати різні розмови стосовно цього. Тим більше, що сліди аварії можуть бути знищені не лише в результаті вибуху, високої температури, пожежі, а й свідомо… І навіть якщо члени комісії або експертна група приблизно правильно назвуть причину аварії, в усіх виникнуть сумніви (у кожного робітника, у кожного працівника шахти, у мешканців Луганщині і в мене особисто) в об’єктивності таких висновків.

–Аварійність на українських шахтах є високою практично всі роки незалежності України, а від Вас лунають закиди на адресу нинішньої влади…Хіба раніше (під час президентства Леоніда Кучми, президентства Віктора Ющенка) влада щось робила, щоб зменшити аварійність на шахтах?

–Що зробили найважливіше – ухвалили закон «Про підвищення престижності шахтарської праці». У ньому передбачили запровадження погодинної оплати праці у важких умовах праці…

–Цей закон зараз діє?

–Цей закон діє тільки в частині підвищення пенсії, коли цю пенсію підняли ще восени 2008 року. І все. А щодо запровадження погодинної оплати праці – це блокували навіть генеральні директори і тодішній міністр. Зараз про це ніхто не хоче згадувати.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG