Доступність посилання

ТОП новини

Суд перенесли, але Луценко вже знає вирок


Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко під час судового засідання
Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко під час судового засідання

Київ – Суд переніс на 9 червня розгляд справи колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, якому інкримінують зловживання службовим становищем та перевищення влади. Між тим, захисники екс-міністра заявляють про те, що віднині екс-міністр перебуватиме під вартою безпідставно, адже санкція на його арешт була до 26 травня. А сам Юрій Луценко розповів, що вирок – 8 років ув’язнення – йому вже також винесли.

Розгляд кримінальної справи проти колишнього керівника МВС перенесли через відсутність адвоката іншого обвинувачуваного у справі – колишнього водія міністра Леоніда Приступлюка. Також і сам Юрій Луценко попросив суд перенести розгляд справи у зв'язку з поганим самопочуттям.

Адвокат колишнього урядовця Ігор Фомін стверджує, що суддя фактично ухвалив рішення про безстрокове утримання Луценка в СІЗО, ніяк його не пояснивши.

Генпрокуратура готує відповідь

«Не було підстав для обрання такого запобіжного заходу і продовження його утримання під вартою. Суд фактично вчинив у такий спосіб: він сказав, що підстав для зміни запобіжного заходу немає, однак жодним чином не мотивував своє рішення в цій частині, що є протиправним з нашої точки зору», – переконаний Ігор Фомін.

На думку адвоката, такі дії суду «суперечать практиці Європейського суду з прав людини». З огляду на таку ситуацію депутат-нашоукраїнець Юрій Гримчак звернувся до Генпрокурора з вимогою звільнити Юрія Луценка з-під варти.

Речник Генпрокуратури Юрій Бойченко повідомив Радіо Свобода, що депутат отримає відповідь на свою заяву.

«У цій відповіді буде сказано і прокоментована вся процедура зміни запобіжного заходу. Ви ж знаєте, що на останньому судовому засіданні відмовлено у зміні запобіжного заходу. Це й буде пояснено народному депутатові», – розповів Юрій Бойченко.

Екс-міністр очікує на 8 років

Між тим, сам екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко перед початком судового засідання заявив журналістам, що Генеральна прокуратура уже підготувала йому вирок суду у вигляді 8 років позбавлення волі. Він переконаний, що цей вирок написаний «під диктовку адміністрації Президента Генпрокуратурою».

Ірина Луценка, дружина та захисник екс-міністра, в інтерв’ю Радіо Свобода пояснила його заяву.

«Що мав на увазі Юра? Що, ймовірно, вирок цей відомий і що суддя, за яким закріплено всі політичні справи, – Діденка, Макаренка, Іващенка – просто виконує процедуру, щоб дотриматись формальності. У кулуарах відомо, що вирок буде винесено до восьми років», – зазначила вона.

Водночас екс-міністр наголосив, що на кожне обвинувачення у нього є неспростовні докази, які підтверджують його невинуватість. Також захисники міністра сподіваються на те, що Європейський суд із прав людини, де вони опротестували і арешт, і порушення права на захист екс-міністра, ухвалить ще цього літа позитивне рішення.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG