Доступність посилання

ТОП новини

Чи «відчинить двері» закордонному криміналітету спрощення візового режиму з ЄС


Брюссель – Європейське поліційне агентство Європол щойно оприлюднило звіт про загрозу для Євросоюзу злочинності з країн-сусідів. Фахівці цієї організації вважають, що кримінальні угруповання з Балкан та Східної Європи можуть скористатися вступом до «шенгену» Румунії та Болгарії, а також можливим скасуванням візового режиму з Україною та Молдовою. Тим часом європейські експерти переконують, що особливого впливу на переговори України та ЄС про скасування віз це не матиме. Проте умови та критерії для країн-кандидатів на безвізовий режим надалі будуть значно суворішими.

Такої кількості різноманітних злочинів за участю іноземців у нас іще не було, констатували в інтерв’ю Радіо Свобода представники бельгійських правоохоронних органів. Зокрема, йдеться про крадіжки і приватного майна, і комунальної власності – заліза та міді з транспортних та інших мереж.

За статистикою, більшість виконавців цих кримінальних порушень – заїжджі громадяни зі сходу самого Євросоюзу.

Нарікання на зростання рівня злочинності після вступу до ЄС Румунії та Болгарії лунають у численних країнах об’єднаної Європи. Натомість нині Європарламент висловив підтримку ідеї вступу цих держав до Шенгенського простору з відкритими внутрішніми кордонами.

Але Європол відкрито закликає Європу до обережності.

«Кримінальні угруповання з Туреччини, держав колишнього Радянського Союзу та албанськомовних країн намагаються поширити в ЄС сферу своїх інтересів. Вони можуть скористатися можливостями, які їм надасть вступ Румунії та Болгарії до Шенгенської зони, а також колишніх та майбутніх скасувань візового режиму для країн Західних Балкан, України та Молдови», – мовиться у звіті агенції європейської поліції.

Звіт Європолу на переговори України з ЄС не вплине – експерт

Але чи вплине це застереження на нинішні переговори щодо безвізового режиму між Україною та Євросоюзом? Провідний експерт із брюссельського Центру європейської політики Аманда Поль вважає, що вплив якщо й буде, то незначний.

В інтерв’ю Радіо Свобода вона зазначила: «Я не думаю, що це матиме суттєвий вплив на нинішні переговори з Україною щодо лібералізації віз, бо вони вже стосуються дуже суворих критеріїв, яким мають відповідати документи, кордони та інше. Євросоюз вже багато чому навчився з гіркого досвіду від вступу Румунії та Болгарії. Чимало людей згодні з тим, що це трапилося надто рано. Саме тому ми все ще маємо проблеми з їхніми злочинними бандами. Не думаю, що Європа допустить повторення подібного досвіду з Україною».

На жаль, Україна все ще зберігає імідж держави з поширеною злочинністю, зауважує Аманда Поль, тому на переговорах Києва та Брюсселя цьому питанню приділяють особливу увагу.

Директор Європолу Роб Вайтрайт сказав Радіо Свобода, що його агентство не має на меті впливати на переговори щодо безвізового режиму.

«Міністри країн-членів ЄС та політики у Брюсселі повинні ухвалювати такі рішення, – зазначає він. – Ми ж зосереджені на боротьбі з організованою злочинністю в усіх країнах ЄС та за його межами. Для цього нам потрібне потужне управління та рішучі дії правоохоронців в усіх державах, включно із Україною».

Тим часом посол України при Євросоюзі Костянтин Єлісеєв щойно заявив, що в Україні з великим занепокоєнням сприйняли висновки Європолу щодо потенційної загрози злочинності через безвізовий режим між ЄС і Україною. Єлісеєв закликав поліцейське агентство ЄС переглянути цей звіт, який він назвав «неприйнятним» та «прикрою помилкою». За його словами, оприлюднений агентством документ може вплинути на майбутні оцінки Єврокомісії у рамках діалогу про лібералізацію візового режиму з Україною.

Від Києва очікують ефективної боротьби зі злочинністю

«Сподіваюся, що зусилля, які нині докладає Президент Янукович у боротьбі з цими явищами, будуть ефективними», – зауважує експерт із брюссельського Центру європейської політики Аманда Поль.

Беручи для прикладу досвід переговорів ЄС із Туреччиною, вона каже, що Брюссель ставитиме Києву суворі умови щодо подолання організованої злочинності та корупції.

У свою чергу, українська влада повинна демонструвати велику волю та результати викорінення цих речей. Інакше Європа не матиме довіри, а це робитиме переговори чимраз важчими, вважає експерт із Центру європейської політики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG