Доступність посилання

ТОП новини

Кому належать українські паспорти?


Київ – Консорціум ЄДАПС презентував виробничі потужності для виготовлення документів з біометричними даними. Найперспективнішим напрямком використання цього обладнання керівники концерну вважають виготовлення для українців закордонних паспортів із вбудованим електронним чипом, що містив би індивідуальні дані громадян, такі як відбитки пальців. Подібні документи необхідні для спрощення порядку перетину українцями кордонів Євросоюзу. Водночас, частина урядовців, а також представники опозиції кажуть, що не варто довіряти таку відповідальну справу приватній структурі.

На українському ринку виготовлення бланків суворої звітності, якими є, зокрема, бланки закордонних паспортів не існує альтернативи ЄДАПСу. З цим згодні як топ-менеджери консорціуму, так і критики цього утворення. Утім, причини такої ситуації вони оцінюють по різному. Якщо перші запевняють, що концерн має унікальні технічні потужності, то другі кажуть, що більшість урядів впродовж багатьох років сприяли тому, щоб у ЄДАПСА в Україні не виникло конкурентів.

За даними уряду, в Україні є 88 видів голограм для різних бланків суворої звітності, що кожного року закуповуються у мільйонах екземплярів. Левова частина цих документів, взагалі, не потребує такого захисту, заявив заступник голови парламентського комітету з питань боротьби з корупцією, народний депутат від НУНС Геннадій Москаль. Тож, наголошує Москаль, приватний консорціум отримує невиправдано велику частину видатків державного бюджету, а передача йому персональних даних громадян, взагалі, створює загрозу як для окремих особистостей, так і для держави в цілому.

Українське ноу-хау: подвійна форма власності

Утім, член ради директорів ЄДАПСу Георгій Бейлін, зазначив Радіо Свобода, що консорціум не можна вважати приватним.

«Консорціум ЄДАПС не є приватною структурою. Підприємства є власністю різних фізичних осіб. У консорціумі є персоналізаційний центр, що на сто відсотків належить Міністерству внутрішніх справ. Фактично, менеджмент консорціуму – це надбудова над цими підприємствами, що погоджує технічні параметри і каже, що ці дані мають бути в такому вигляді, цей документ у такому, а цей у такому», – каже він.

Саме до згаданого Центру персоналізації, який є і складовою консорціуму і, водночас, підрозділом у складі МВС, надходять персональні дані громадян.

Приватні дані у приватному користуванні

В разі впровадження біометричних паспортів до Центру надходитимуть і зразки відбитків пальців. І саме в цьому, на думку Геннадія Москаля, і проблема.

«Центр персоналізації даних не має обладнання. Якщо б Центр був кінцевим виробником паспорта – в мене немає питань. Але кінцевим виробником паспорту є приватна структура. Завтра всі політики, які сьогодні є неугодними владі, завтра їхні відбитки пальців знайдуть і на замовних убивствах і на квартирних крадіжках, тому – це є велика загроза», – наголосив депутат.

Відомо, що в чинного уряду є плани щодо встановлення державного контролю за виготовленням паспортів. Утім, подібні спроби вже робилися, і кожного разу безрезультатно.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG