Доступність посилання

ТОП новини

Парторганізації Криму формують виборчі списки


Пікет проти проведення дострокових виборів, Крим, 14 жовтня 2008 р.
Пікет проти проведення дострокових виборів, Крим, 14 жовтня 2008 р.

Сімферополь – У Криму партійні організації розпочинають формувати виборчі списки до Верховної Ради України. Хоча саме проведення виборів ще під запитанням, деякі партструктури уже визначилися зі своїми кандидатами. Активізація партійного життя в автономії щодня стає помітнішою.

Знайомих прізвищ серед уже названих претендентів на кандидати у народні депутати досить таки багато. А першими визначилися, і це не дивно, партійці з Єдиного Центру. Правда, їхній список претендентів у тих, хто пам’ятає недавню історію, подив таки викликає. У меншій мірі це стосується Сергія Куницина, хоча саме він очолював штаб Януковича в 2004 році, але зараз у Севастополі він повністю виправдовує сподівання Віктора Ющенка.
Сергій Куницин


Більшою мірою викликає запитання в оглядачів факт потрапляння до цього списку таких одіозних з політичної точки зору фігур як голова Кримської організації Української соціал-демократичної молоді Рустам Теміргалієв, який особисто організовував фізичний спротив під час прибуття кандидата у Президенти Ющенка до Сімферополя. Тоді молоді соціал-демократи перекрили дорогу з аеропорту до міста і побилися з прихильниками нинішнього глави держави. Загалом, кримський ЄЦ пропонує до загальноукраїнського списку 16 кримчан.

А от місцеві соціалісти замахнулися аж на 34 місця у виборчому списку партії. І серед них – лідер Кримської організації СПУ, екс-спікер кримського парламенту Євген Супрунюк, відомий скандалом довкола його викрадення 1997 року. Правда, пізніше вияснилося, що це була інсценізація. А потім ще майже 10 років переховувався від правоохоронців у Росії. Зараз до нього ні міліція, ні прокуратура претензій не має, і Євген Супрунюк сподівається на серйозну підтримку кримських виборців, які давні скандали, мовляв, швидко забувають.

Анатолій Могильов
У Кримській організації Партії регіонів є теж авторитетні висуванці, які певний час переховувалися від правоохоронців. Але до партійного виборчого списку, схоже, вони не потраплять, хоча зараз мають мандати парламенту автономії. Кримський список претендентів-регіоналів поки що не сформований, але відомо, що найімовірніше до нього потраплять нинішні народні депутати України від Криму – Борис Дейч, Василь Кисельов, Олександр Черноморов і донечанин, куратор Криму Антон Пригодський.

Високі шанси у Нестора Шуфрича та власника однієї з найбільших в Україні будівельних компаній «Консоль» Володимира Константинова, якого протегує спікер кримського парламенту Анатолій Гриценко. Всі названі обрані делегатами на передвиборний з’їзд Партії регіонів. Без делегатського мандату залишився колишній начальник кримської міліції Анатолій Могильов, який запам’ятався жорстоким силовим розгоном кримськотатарських підприємців на Ай-Петрі наприкінці 2007 року. Але саме він, за даними партійних джерел, очолить виборчий штаб Партії регіонів у Криму.

БЮТ і Меджліс на роздоріжжі

Про формальну підготовку інших кримських організацій поки нічого не чути, але більшість фактично уже проводить передвиборну
Андрій Сенченко
кампанію, рекламуючи своїх лідерів у засобах масової інформації. Навіть БЮТ у цьому не відстає, використовуючи широку мережу підконтрольних блоку мас-медіа, в тому числі – найпотужнішу і найпопулярнішу на півострові Чорноморську ТРК. Очевидно, до прохідної частини бютівського списку потраплять все ті ж Андрій Сенченко, Сергій Веліжанський та міністр праці і соцзахисту України Людмила Денисова, які представляють одну з кримських бізнес-груп.

Мустафа Джемілєв
І розширити цей кримський список претендентів БЮТ буде важко, бо на прохідні місця претендують також і кримські представники «Народної самооборони» – їх троє, а ще представники Народного руху України, лідери якого останнім часом вели успішні переговори з Юлією Тимошенко. З прем’єр-міністром нещодавно зустрічався і Мустафа Джемілєв – лідер Меджлісу кримськотатарського народу, що є політичним партнером НРУ. Тож на місця у прохідній частині списку Блоку Юлії Тимошенко претендуватимуть ще двоє кримчан – висуванці Меджлісу Мустафа Джемілєв і Рефат Чубаров.

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

XS
SM
MD
LG