Доступність посилання

ТОП новини

Лікарю, зцілися сам!


Київ – Згідно з дослідженнями західних соціологів, у країнах Європи серед професій, яким довіряють найбільше, на одному з чільних місць медики. А як ставляться до представників цього фаху в Україні? День медика, що традиційно відзначається у третю неділю червня, - гарний привід поміркувати над цим.

Мабуть, до фахівців жодної професії немає такої прискіпливої уваги суспільства, як до медиків. І, мабуть, ні на кого стільки не нарікають, як на лікарів. Та, водночас, немає іншої професії, з якою було б пов’язано стільки надій і сподівань. Медиків звинувачують, і, на жаль, нерідко не безпідставно, у хабарництві, та саме до них звертаються у найтяжчі моменти життя. Така суперечлива професія.

Як свідчать соціологічні опитування, в європейських країнах найбільшою довірою населення користуються професії льотчика і медика. (До речі, на останньому місці – політики.) Не знаю, як льотчики, але, на жаль, медичні працівники в Україні не можуть похвалитися високим ступенем довіри громадян. Чому ж українці не довіряють медикам, адже представників цього фаху здавна шанували в народі? Як не сумно про це говорити, але лікарі значною мірою самі дискредитували себе низьким рівнем професіоналізму та неетичним ставленням до пацієнтів. А ще – посиленою комерціалізацією медицини. Не додають поваги медикам і численні факти корупції, скандали, як-от, наприклад, остання епопея з вакциною проти кору й краснухи. Нерідко на своє виправдання медики говорять про низькі зарплати, погані умови праці, недостатнє забезпечення. Все це дійсно так. Але жодним чином це не виправдовує недбалу медсестру чи байдужого лікаря. Адже за кожною їхньою помилкою чиєсь здоров’я і життя.

Лікарі, як і представники всіх інших професій, бувають різні

Варто нагадати про результати телепроекту «Великі українці», де одним із перших був названий видатний кардіохірург Микола Амосов. За всієї умовності будь-яких рейтингів, це чудовий показник ставлення до лікарів у суспільстві. А також відбиток уявлення про те, яким має бути справжній Лікар, прояв, можливо, навіть на підсвідомому рівні, прагнення довіряти йому. Адже саме від довіри хворого до лікаря значною мірою залежить і успіх лікування.

Про проблеми у вітчизняній медицині можна говорити нескінченно, адже їх безліч. Але навряд чи слід усе зводити до економіки. Адже тут, як ні в жодній іншій сфері діяльності, важливою є особистість, її моральні й душевні якості. От тільки як їх вирахувати при прийомі в медичний інститут чи на роботу?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG