Доступність посилання

ТОП новини

Керівник Бюро національної безпеки Польщі закликав Захід ефективніше готуватися до можливої загрози з боку РФ


Ілюстраційне фото. Військовий парад у Варшаві на річницю перемоги Польщі над радянською армією 1920 року, серпень 2023 року
Ілюстраційне фото. Військовий парад у Варшаві на річницю перемоги Польщі над радянською армією 1920 року, серпень 2023 року

Війна – це гра цифр і, хоча Європа за всіма показниками переважає, війна в Україні показала важливість швидкої реакції на виклики. Про це під час конференції сектору оборони та безпеки в Центральній та Східній Європі – Defence24 Days сказав керівник Бюро національної безпеки Польщі Яцек Сєвєра, передає кореспондент Радіо Свобода.

За його словами, тривалі дискусії, зокрема, про те, хто отримає більше вигоди від виробництва зброї, стоять на заваді ефективній підготовкі Європи до можливої загрози з боку РФ.

«Хоча Європа домінує кількістю громадян, ВВП і економікою, але не військовою, не мілітарною промисловістю. Бракує волі. Сьогодні, борючись за ринок, чи не втратимо шанс на приготування до війни – кількості боєприпасів, танків, кількості солдатів готових до мобілізації. Зараз є брак волі, а коли зʼявиться воля разом з загрозою, може не вистачити часу на приготування», – сказав Сєвєра.

На думку очільника Бюро національної безпеки Польщі, Заходу варто зосередити увагу на Очеретиному, Часовому Ярі і Новогорівці, робити висновки і вчитися.

Читайте також: Кулеба на форумі оборонних індустрій закликав Європу до переходу на економіку «воєнного часу»

«Згідно з європейськими деклараціями, Європа мала доставити Україні до березня цього року мільйон снарядів 155 калібру. Ми повинні бути не задоволені, бо маємо травень, а цих боєприпасів Україна досі не отримала. Не тільки тому, що нема волі, а й тому що немає можливості її виготовити. Ця ситуація змінюється, але надто повільно. Втім, якщо ми застрягнемо в дебатах про стандартизацію, про те, чия промисловість має бути бенефіціантом європейських коштів в найбільшій мірі, то застягнемо надовго», – додав посадовець.

Зволікання Заходу особливо помітне на тлі того, що Росія не зважає на втрати і постійно озброюється, вважає Сєвєра:

«Сьогодні РФ має перевагу на полі битви, боєприпасів 10 до 1, наступає на кількох напрямках, створює стратегічний резерв, здійснює ракетні атаки, які мають приготувати основу до великого наступу, можливо, літнього. Але так, насправді, вдаряючи в енергетичну інфраструктуру Російська Федерація розкриває наміри щодо основного удару зимою, коли ця енергетична інфраструктура буде мати ключове значення, щоб зламати дух опору і дух боротьби».

Сьогодні ж міністр оборони Владислав Косіняк-Камиш Польщі заявив, що ключовою справою Євросоюзу є перехід збройної промисловості в режим «безпосередньої загрози». Він висловив переконання, що «ніхто в Європі не є в безпеці, доки Росія піднімає на найвищий рівень своє озброєння».

Форум

XS
SM
MD
LG